3. Anumite parti ale creierului se maresc.
In urma unei cercetari efectuate la Centrul National de Medicina Alternativa si Complementara din Statele Unite, rezultatele tomografului au relevat faptul ca anumite parti ale creierului cresc atunci cand o persoana practica yoga pentru doar doua ore pe saptamana. “S-a demonstrat stiintific ca hipocampusul (zona a creierului esentiala in formarea de amintiri noi si a memoriei) si cortexul somatosenzorial (harta mentala a corpului) sunt mult mai dezvoltate la persoanele care practica yoga in mod regulat fata de un alt esantion format din persoane care nu au aceasta practica ca si obicei”, declara profesorul de yoga Dana Tupa, fondatorul PURNA Yoga Academy - scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA
4. Yoga dezvolta celulele creierului.
Sistemul nervos central poate fi impartit, din punct de vedere anatomic, in doua parti importante: maduva spinarii (legata direct de trunchiul cerebral) si encefalul, sau creierul asa cum il cunoastem cu totii. Encefalul controleaza cele mai multe dintre functiile organismului: de la respiratie, miscare, ganduri, emotii, bataile inimii, la secretii ale glandelor etc. “Studii americane au descoperit ca, dupa doua luni de tehnici yoga si meditatie, materia cenusie din zona hipocampusului a crescut in densitate, fapt care a dus la o mai buna constientizare, compasiune, memorie imbuntatita si capacitate de asimilare a informatiilor mult marita, lucruri confirmate si de catre cei care au facut parte din studiu. De asemenea, studiul respectiv a concluzionat ca practica yoga integrata in stilul de viata, creste coeficientul de inteligenta”, spune specialistul yoga.
5. Yoga din perspectiva neurostiintei: girificarea cortexului cerebral sau abilitatea creierului de a traversa schimbari fiziologice.
“Neurologii care au analizat rezultatele scanerelor RMN au constatat ca yoga intareste creierul prin consolidarea conexiunilor dintre celulele nervoase, conform unui studiu realizat in 2012, la UCLA. Impactul yoga asupra neuroplasticitatii creierului, demonstreaza ca, in randul celor care au vechime in practica yoga, s-a constatat un mare grad de girificare corticala. Chiar daca se credea in ipoteza ca, pana la varsta de 20 ani creierul se dezvolta, iar de atunci incolo incepe sa se micsoreze, studiul a demonstrat ca acest lucru poate fi contrazis si ne putem dezvolta capacitatile creierului pana la o varsta inaintata, prin practicarea yoga”, conchide expertul.
* Dana Tupa este Expert Yoga Teacher din Romania acreditat la Yoga Alliance International USA. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, scoala de yoga acreditata la acelasi For international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.
Foto homepage: Max4e Photo /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri