Daca esti genul de persoana care mananci foarte repede, destul de des pe la fast-food, mancare bogata in grasimi, in cantitati mari si mai suferi si de alte boli ale stomacului, precum gastrita si ulcer, esti predispusa catre indigestie.
Inainte de a te aseza la masa, relaxeaza-te, gandeste-te ce mananci, savureaza aceasta pauza a mesei, nu lucra si nu manca "pe fuga".
Simptomele indigestiei apar in timpul noptii, asadar ai grija sa nu consumi nimic cu cel putin 3 ore inainte de culcare. De luat in considerare este si pozitia corpului, digestia fiind incompleta daca stai aplecata sau te intinzi in pat imediat dupa ce ai mancat.
Esti stresata? Daca da, atunci ai mult mai mare grija cum mananci. In asftel de situatii ai tendinta de a face excese alimentare, de a te grabi, fara a tine cont ca stresul ne afecteaza intregul organism.
Alcoolul,fumatul si cofeina pot determina aparitia indigestiei.
Bauturile catbogazoase grabesc durerile stomacale,deoarece foreteaza capacitatea stomacului.
Cum evitam:
Ai grija ce mananci si mai ales cum. Evita sa inghiti bucati mari si incearca sa mesteci bine inainte de a inghiti. Nu vorbi in timpul mesei si daca simti ca ai mancat prea mult si durerile de stomac isi fac aparitia, ia un medicament care sa usureze digestia.
Mananca regulat, nu oscila. De exemplu, nu mananci trei zile pentru ca ti se pare ca te-ai ingrasat si apoi cand nu mai rezisti sa mananci intr-o zi cat pentru cele trei zile pierdute.
Pentru protejarea mucoasei stomacului sunt indicate lactatele inainte de masa principala.
Un tratament de doua saptamani cu leustean poate ajuta in cazul indigestilor. Se beau aproximativ 2-3 lingurite de suc de leustean inainte de fiecare masa. Are rolul de a stimula secretiile din timpul digestiei. De asemenea, consumul de marar impiedica dezvoltarea bacteriilor in intestin.
Consumul unui pahar de suc proaspat de mandarine reduce efectele indigestiei.
Daca ai crampe, este recomandat ceaiul de menta, aproximativ 3-4 cani pe zi.Pentru calmarea senzatiei de arsura si reducerea inflamatiei consuma ceai de musetel.
Mesteca de cel putin 25 de ori inainte de a inghiti (nu-i un numar standard, dar e recomandat sa mesteci cat mai mult), ai grija ce mananci si vei putea evita o neplacere de dupa masa, o neplacere numita indigestie.
Daca indigestia se prelungeste pe mai multe zile, incepi sa scazi in greutate, nu mai ai pofta de mancare si vomiti este necesara o consultatie de specialitate pentru o investigare atenta a situatiei.
Un articol de Livia
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri