IN ACEST ARTICOL:
Durerea din zona glandei tiroide, modificarile vocii si nodulii tiroidieni care apar sub varsta de 20 de ani sunt simptome care trebuie semnalate medicului pentru ca pot anunta un cancer tiroidian.

Comunicat de presa

Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape 300 de mii de oameni din intreaga lume se imbolnavesc anual de cancer tiroidian. Cauzele acestei maladii nu sunt pe deplin cunoscute, insa specialistii leaga numarul mare de cazuri de mostenirea genetica si de expunerea la unele radiatii. Pentru Romania, dezastrul de la Cernobal din anii ’80 a insemnat si o crestere alarmanta a numarului de imbolnaviri. Copiii de atunci, adultii de astazi, sunt cei care au un risc crescut de cancer tiroidian.

“Durerea din zona glandei tiroide, modificarile vocii si nodulii tiroidieni care apar sub varsta de 20 de ani sunt simptome care trebuie semnalate medicului pentru ca pot anunta un cancer tiroidian. De asemenea, orice umflatura din zona gatului ar trebuie sa va puna pe ganduri, acest simptom fiind inclus de specialisti pe lista semnelor care pot trada un cancer”, spune prof dr. Tamer Karsidag (foto), expert ACIBADEM in tratarea cancerului tiroidian.

Cele mai frecvente cancere tiroidiene sunt depistate la femei, precizeaza medicul. De altfel, 5 la suta dintre nodulii care apar la nivelul glandei tiroide au potential malign. Si tiroidita este o afectiune care creste riscul de cancer. Monitorizarea nodulilor cu tehnologii de ultima generatie poate fi solutia diagnosticarii cancerelor in stadii incipiente, cu sanse mari de vindecare pe termen lung.

“Protocolul investigatiilor legate de un eventual cancer de tiroida include o ecografie urmata de biopsie, dar PET-CT este o investigatie pe care o recomand in multe cazuri dificile, atat pentru diagnosticarea cancerului, cat si pentru stabilirea celui mai bun tratament. Tehnologia performanta si-a dovedit utilitatea la mii de pacienti. Vedem frecvent persoane din Romania carora la un check-up complet le depistam diverse forme de cancer si le recomandam investigatii amanuntite. Astfel, reusim sa intervenim la timp, cu succes pentru salvarea sanatatii multor pacienti cu cancer tiroidian”, completeaza expertul ACIBADEM.

Extirparea glandei tiroide sau doar a zonei afectate de cancer face parte din terapiile pentru cancer de tiroida, alaturi de chimioterapie si radioterapie folosite in cazurile mai grave. Iodul radioactiv este recomandat pacientilor cu forme de cancer tiroidian papilar si folicular, pentru indepartarea tesutului tiroidian rezidual dupa chirurgie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri