5 Septembrie 2017 publicat în Sanatate 42 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Radioterapia cu raze X actioneaza indirect asupra lantului ADN din celula tumorala. Intre doua sedinte de radioterapie, tesuturile sanatoase au timp sa se refaca.

Conform protocoalelor internationale de tratare a cancerului, pe care le aplica si medicii romani in clinicile oncologice, fiecare pacient este evaluat de o comisie formata din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, anatomopatolog si alti specialisti. Astfel, fiecare caz in parte primeste indicatii personalizate si terapii adaptate tipului de cancer care cresc sansele de vindecare.

“Vindecarea in cancer inseamna lipsa semnelor de recidiva peste 5 ani de la tratamentul initial. Sunt nenumarate cazuri pe care le vedem la control si care nu au semne de recidiva. Noi incercam sa “scoatem” practic din statistica fiecare pacient: daca stim ca radioterapia reduce cu 50 la suta, de exemplu, riscul de recidiva in cancerul de san, dupa operatie completa, incercam sa crestem acel procent cat mai mult. Bineinteles ca sunt nenumarate cazuri spectaculoase, sunt si cazuri care nu raspund asa cum ne-am astepta la tratament si de aceea, avem nevoie de ajutorul colegilor din alte specialitati”, spune medicul radioterapeut.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Screeningul cancerului de prostată: Testul Stockholm3 îmbunătățește diagnosticarea cu 22% și reduce necesitatea biopsiilor cu 76 Cancerul de piele: cauze, manifestări și opțiuni de tratament Dr. Dan Mitrea: Sunt cunoscute aproximativ 170 de subtipuri de tumori cerebrale. Cum se tratează tumorile cerebrale și ce terapii noi au înregistrat rezultate remarcabile în testele clinice?

In plus, specialistul insista asupra respectarii tuturor sedintelor de tratament de catre pacienti. Pe langa sprijinul comisiei oncologice, acestia pot avea acces la psiholog care ii ajuta se treaca peste momentele dificile.

“Daca pacientul este intr-o stare clinica buna si, in timpul radioterapiei, starea generala nu este afectata de alte boli sau de tratamentul in sine, il sfatuim sa-si continue activitatea. Sunt pacienti care continua sa lucreze pe perioada terapiei, sunt pacienti care, chiar daca nu merg la serviciu, au o activitate fizica in fiecare zi, se ocupa de micile afaceri, de nepoti, de gradinarit. Ii incurajez tot timpul sa aiba activitate, sa nu ramana in asteptare, sa nu se gandeasca prea mult la boala lor, iar in timpul radioterapiei, pot face asta” , declara dr. Vlad Mihai, specialist radioterapeut in cadrul Onco Card.

Alveolita postextracțională: Cauze, Simptome și Tratament

In plus, specialistul recomanda respectarea unui stil de viata sanatos, dieta echilibrata, miscarea si evaluarile medicale periodice. Acestea sunt dovedite ca reduc riscul aparitiei cancerului.

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri