Ce este inelul contraceptiv?
Inelul contraceptiv, asa cum ii spune si numele, reprezinta un inel ce se introduce intravaginal si are capacitatea de a elibera in timp si dozat hormoni feminini (estrogen) care intervin in contraceptie similar pilulelor contraceptive. Este un inel flexibil foarte bine tolerat de organism, nu reprezinta un mediu bun de cultura astfel ca bacteriile nu adera in jurul lui si nu formeaza placi bacteriene. De asemenea inelul contraceptiv nu modifica flora vaginala si nu influenteaza pH-ul local.
Cum actioneaza inelul contraceptiv?
Acest inel contraceptiv se introduce intravaginal unde extinde pliurile mucoasei si astfel se fixeaza. El elimina constant o doza foarte mica de homroni, de aceea se considera a fi un contraceptiv hormonal microdozat.
Avantajele sale fata de pilulele contraceptive sunt acelea ca, desi actioneaza la nivelul organelor genitale in acelasi mod ca si acestea pentru a evita sarcina, totusi modalitatea de administrare este alta, in sensul ca pilulele ajung in stomac, apoi in intestin, agreseaza tubul digestiv pe unde trec, apoi ajung in ficat unde trebuie sa fie metabolizate pentru a rezulta produsii finali activi, de aceea sunt toxice pentru ficat, motiv pentru care apar si starile de grata sau chiar voma, precum si cele de oboseala, ameteala, somnolenta etc. Pentru ca inelul contraceptiv “sunteaza” tubul digestiv, efectele sale adverse vor fi forate mult diminuate. Un efect advers care ramane similar pilulelor contraceptive este cel ce tine de influenta hormonilor asupra libidoului, astfel ca si inelul contraceptiv scade dorinta sexuala. De asemenea in ceea ce priveste metabolismul lipidelor si riscul de tromboza efectele inelului contraceptiv sunt similare pilulelor.
Este incomod inelul contraceptiv?
Montat corect, conform prospectului, inelul contraceptiv nu ar trebui sa fie simtit de femeie, el fixandu-se intr-o zona foarte slab inervata. Barbatul rar il poate simti (nu s-a relatat inca dar teoretic exista posibilitatea) de aceea medicul ginecolog recomanda ca in primele satamani de folosinta barbatul sa nu stie, altfel l-ar putea simti mai mult ca efect... placebo.
Cum se foloseste inelul contraceptiv?
Acest inel se monteaza intravaginal in prima zi a menstruatiei si se mentine in vagin timp de trei saptamani, urmand ca in a patra sa fie scos. In aceasta perioada vor aparea sangerarile menstruale iar in a cincea saptamana, sau, altfel spus, prima saptamana din urmatoarea luna, se va monta din nou un inel contraceptiv in aceeasi zi in care a fost montat prima data. In cazul iesirii lui din vagin, se recomanda spalarea atenta a acestuia (nu isi pierde deloc proprietatile la spalare) si apoi reintroducerea lui, avand grija ca absenta din vagin sa nu depaseasca 3 ore.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri