Branza
Branza protejeaza dintii de acizi prin reducerea pH-ului si prin continutul de calciu, proteine si fosfor. Nu intamplator francezii, rafinati consumatori de vinuri, asociaza vinul cu branzeturile.
Clatirea cu apa.
Uneori, alimentele care pateaza dintii nu pot fi evitate, multe dintre ele fiind alegeri sanatoase, insa exista anumite trucuri care ne pot proteja de efectele lor negative asupra dintilor.
“Eliminarea din dieta a fructelor de padure, spre exemplu, nu este o optiune, insa putem preveni decolorarea dintilor ca urmare a consumului lor. Un prim pas este sa nu permitem alimentelor si bauturilor care cauzeaza pete sa ramana in gura pentru mult timp, fiind recomandat ca ele sa fie mestecate si inghitite rapid. De asemenea, imediat dupa consumarea alimentelor colorate este indicat sa ne spalam pe dinti. Insa cum acest lucru nu este intodeauna posibil, o alternativa la indemana este clatirea gurii cu apa, pentru a indeparta acizii si substantele colorante”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.
Guma de mestecat
Folosita pentru o scurta perioada imediat dupa masa, guma de mestecat inlocuieste partial periajul, spaland dintii prin stimularea fluxului salivar si curatandu-i prin miscarile limbii si ale obrajilor.
Periajul profesional si air-flow-ul
Atat periuta profesionala, cat si jetul de apa cu bicarbonat al air-flow-ului, sunt cele mai eficiente metode profesionale de curatare a microdepunerilor de pe suprafata smaltului.
Foto homepage: Roman Samborskyi /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice