4. Diagnosticari de mare finete.
Pentru ca intr-o proportie de 80 la suta cancerele mamare sunt sporadice, doar 20 la suta avand o componenta genetica, ecografia anuala inainte de 40 de ani si mamografia dupa aceasta varsta sunt obligatorii pentru a depista o eventuala problema in stadiu incipient. Insa investigatiile s-au rafinat mult in ultima vreme, iar medicii le fac personalizat, in functie de scorul de risc si densitatea mamara.
“In cazul unui san cu densitate mare, mamografia nu permite o vizualizare completa, iar acest lucru a dus la aplicarea unor tehnologii performante, cum este tomosinteza, metoda ce permite o vizualizare mamografica mult mai buna. In cazul in care depistam un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sanului, putem recurge si la o alta metoda de ultima generatie, screeningul cu rezonanta magnetica, care se face cu substanta de contrast injectabila”, explica specialistul din cadrul spitalului ACIBADEM Altunizade.
5. Terapii revolutionare, conduse de echipe multidisciplinare.
Aplicate corect si tintit, terapiile pentru cancerul de san pot creste sansele de vindecare pana la 90 la suta, mai ales in stadiile incipiente. Mai mult, echipele de medici compuse din chirurg, oncolog, radioterapeut si anatomopatolog reusesc sa trateze tumorile si sa evite extirparea sanilor in multe dintre cazuri.
“Chimioterapia devine din ce in ce mai importanta pentru ca acum dispunem de terapii noi, care sunt tintite, vizand doar celulele maligne. Poate ca, in viitorul apropiat, va deveni terapie unica. Cert este ca acum speranta de viata a pacientelor cu cancer mamar depistat la timp si tratat corect creste tot mai mult datorita imbunatatirii medicamentelor. In anii ’80, chirurgia domina in tratamentul pentru cancere mamare, astazi, chimioterapia a trecut pe primul loc”, concluzioneaza profesorul Mustafa Erkin Aribal.
Foto: Fotos593 /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară