“Cu cat mai repede este indepartata cauza, iar dintii sunt indreptati (posibil la orice varsta cu aparat dentar), cu atat impiedicam agravarea acestor modificari, care vor fi mai greu de corectat mai tarziu”, explica doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.
4. Aparitia unor leziuni la nivelul gingiei, obrajilor, buzelor sau limbii
Orice leziune diferita de o banala afta sau un herpes cu care suntem obisnuiti trebuie sa ne trimita cabinetul dentar. Acestea pot fi semne ale unor afectiuni locale sau generale a caror importanta o poate stabili numai medicul.
5. Sarcina
Aceasta aduce cu sine o serie de modificari generale, care pot afecta si dentitia, dar mai ales gingiile. In plus, femeia insarcinata trebuie sa beneficieze de o ingrijire speciala, iar sfaturile si supravegherea medicului stomatolog o vor ajuta sa evite complicatii nedorite in aceasta perioada.
6. Modificari in stabilitatea si aspectul unor lucrari dentare
Nicio lucrare dentara nu va tine o viata, deoarece atat dintii, cat si gingiile se modifica odata cu trecerea timpului, ca de altfel, intregul organism. In plus, probleme vechi, latente, in anumite conditii de viata, de igiena orala etc. se pot reactiva, ceea ce poate necesita inlocuirea sau modificarea lucrarilor dentare.
7. Aparitia unor pete albe pe dinti
Aparitia unor pete albe pe dinti reprezinta cele mai timpurii indicii ale cariilor.
“Presupunerea ca daca nu exista semne vizibile, atunci nu exista nici carii dentare, este gresita. Cariile dentare in stadiu incipient nu prezinta, de cele mai multe ori, alte semnale de avertizare. Acesta este unul dintre motivele pentru care ingrijirea dentara de rutina este imperativa, la fel ca si vizita la medicul stomatolog”, recomanda specialistul ortodont.
8. Schimbarea dietei si a medicatiei
Administrarea anumitor medicamente poate scadea producerea de saliva. Saliva are un rol protector asupra dintilor, neutralizand pana un punct pH-ul acid, spaland dintii de resturi de mancare si protejandu-i astfel de carii si gingivita. Uscarea gurii poate fi prevenita prin hidratare corespunzatoare si prin administrarea unor solutii speciale care sa restabileasca nivelul salivar.
“Controalele dentare regulate sunt importante deoarece medicul dentist poate identifica problemele de sanatate orala devreme, cand tratamentul este mai simplu si mai accesibil. Totodata, un control stomatologic ii poate ajuta pe cei care nu sunt constienti ca este posibil sa aiba diabet sa faca investigatiile necesare pentru a identifica aceasta boala, care in mediul medical se mai numeste si "silent killer" tocmai pentru ca nu da semne precoce, care sa alarmeze omul obisnuit, dar netratata produce complicatii grave in intregul organism: cardio-vasculare, renale, oculare pana la orbire etc.”, explica specialistul ortodont Mihaela Dan.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice