IN ACEST ARTICOL:
Cum compromite fumatul ADN-ul, cum ajung fumatorii pasivi sa inhaleze aceeasi cantitate de fum ca fumatorii si cifrele cresterii riscului de cancer pulmonar

Comunicat de presa

Fumatul face in continuare ravagii si ramane una dintre cele mai grave probleme de sanatate publica globala ce a afectat vreodata omenirea. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste un miliard de persoane fumeaza, iar jumatate din cei care o fac vor muri din cauza acestui obicei. Fumatul afecteaza adulti si copii deopotriva, distrugand iremediabil plamanii.

“Pacientii mei fumeaza propriu-zis de la varsta de 18-20 ani, dar incep sa cocheteze cu tigara de la 14-16 ani. Recordman-ul meu, in sens negativ evident, este un pacient care fumeaza de la 6 ani. Am, de asemenea, un pacient ce fumeaza de la 8 ani si care are functia pulmonara redusa cu 80% fata de normal, la varsta actuala de 40 ani. Varsta de incepere a fumatului depinde si de conditiile socio-economice: cu cat ele sunt mai precare, cu atat varsta este mai timpurie”, descrie tabloul sumbru al acestui obicei medicul primar pneumolog Laura Cardos (foto), din cadrul spitalului Onco Card.

Initial, fumul de tigara irita si inflameaza caile aeriene. In timp, scade imunitatea si creste riscul infectiilor, bolilor dermatologice si pe cel al celor cardiovasculare. Apoi, treptat, in ani, apar distrugerile iremediabile de la nivelul plamanilor. Nicotina, monoxidul de carbon si gudronul sunt doar cateva dintre substantele chimice care compromit structurile celulare ale plamanilor.

90% din cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat, adica apar la fumatori. Substantele toxice din fumul de tigara produc treptat modificari ale ADN-ului celular, avand efecte mutagene, care determina aparitia cancerului pulmonar. Riscul imbolnavirilor este direct proportional cu numarul de tigari fumate pe zi, dar si cu numarul anilor de fumat. Astfel, riscul de cancer pulmonar este de 20 de ori mai mare la cei care fumeaza 20 tigari pe zi comparativ cu cei care fumeaza o tigara pe zi. In fumul de tigara, exista substante radioactive (de exemplu, plutoniu), care determina transformarea celulelor normale in celule canceroase. Fumul de tigara contine peste 4000 de compusi chimici, dintre care 50 de compusi sunt dovediti a fi cancerigeni. Totodata, riscurile sunt mai mari in cazul consumarii tigarilor fara filtru decat al celor cu filtru”, adauga medicul.

Anual, fumatul ucide in lume peste 7 milioane de persoane, iar dintre acestea aproape 900 de mii sunt fumatori pasivi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri