19 Februarie 2018 publicat în Sanatate 56 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Specialistul ortodont enumera cele mai comune cauze ale sangerarii gingiilor, explicand care sunt greselile ce duc in unele cazuri la aparitia acestui fenomen.

5. Igiena orala deficitara

Cel mai adesea, gingiile sangereaza atunci atunci nu exista o buna igiena orala, fapt care favorizeaza acumularea de placa dentara si tartru pe dinti.

“Folosirea unei periute de dinti nepotrivite – prea moale sau, dimpotriva, prea dura cu gingiile – si tehnica incorecta de periaj nu vor reusi sa indeparteaze placa bacteriana, iar gingivita nu va intarzia sa apara. Un prim pas este folosirea corecta a periutei de dinti – fie ea manuala sau electrica, dupa care rutina de ingrijire orala va fi completata prin folosirea atei dentare, care va inlatura placa bacteriana din spatiile interdentare. Purtatorii de aparat dentar fix (bracketuri) trebuie sa aiba o igiena mult mai riguroasa deoarece resturile alimentare si placa bacteriana se acumuleaza printre sarme si bracketuri, producand gingivita”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

"Cel mai rau lucru pe care il putem face in cazul sangerarii gingiilor este sa oprim periajul si folosirea atei dentare, ceea ce ar permite ca bacteriile cauzatoare de gingivita sa distruga fibrele gingivale. Acest lucru va favoriza retractia gingivala, iar resturile alimentare nu vor mai putea fi curatate eficient din buzunarul gingival creat astfel”, completeaza doamna doctor.

6. Unele medicamente

Unele medicamente (de exemplu antihipertensive, anticonvulsivante, imunosupresoare etc.) pot avea ca efect inflamatia si sangerarea gingivala, iar altele scaderea secretiei salivare. Saliva are un rol protector asupra dintilor si gingiilor, spalandu-le de resturi alimentare, acizi si bacterii, astfel incat scaderea fluxului salivar va afecta invariabil si gingiile. Cu atat mai mult in aceste situatii igiena dentara trebuie sa fie impecabila.

“O alta cauza a sangerarii gingivale ar putea fi deficitul de vitamina K, un factor important in procesul de coagulare a sangelui. Principala sursa a acestei vitamine este microflora intestinala, care poate fi afectata dupa un tratament de lunga durata cu antibiotice pe care orala”, explica specialistul ortodont.

In stadii incipiente gingivita este reversibila, insa netratata va duce la parodontoza. Asadar nici o sangerare gingivala spontana sau la atingere nu trebuie neglijata, daca ne dorim un zambet frumos si o buna sanatate orala!

***
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Foto homepage: PhotoMediaGroup /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri