“In cele mai multe cazuri va ramane in urma o cicatrice fina, insa rezultatul estetic depinde de experienta si aptitudinile medicului, de tehnica folosita si de localizarea alunitei. Spre exemplu, zona fetei are tendinta de a se vindeca foarte bine, iar alte locuri, cum ar fi spatele, coloana vertebrala sau locurile in care pielea este mai expusa la frecare se vindeca mai greu. Un factor important este, desigur, si precum si in modul in care pacientul are grija de zona operata”, atentioneaza specialistul dermatolog.
Laserul
Aparatura LASER reprezinta una dintre cele mai noi optiuni de indepartare a alunitelor si tinde sa devina preferata datorita preciziei si riscului minor de a lasa in urma cicatrici.
Aceasta aparatura actioneaza in 2 moduri: fie prin intermediul unui fascicul luminos care tinteste pigmentul din alunita si il distruge, lasand neafectata sau putin afectata pielea din jur, fie printr-un fascicul care tinteste apa din tesuturi, distrugand atat alunita, cat si pielea din imediata vecinatate. In ambele cazuri, alunita este inlaturata total, iar rezultatul cosmetic final este superior exciziei chirurgicale sau chiuretajului si cauterizarii.
Dupa efectuarea procedurii se poate reveni imediat la rutina obisnuita, deoarece acest tip de tratament nu are, de obicei, efecte secundare si, daca exista, acestea pot include umflaturi si sensibilitate minora in zona, care vor disparea in cateva zile.
“Principalul dezavantaj al acestei proceduri este ca, din pacate, nu va exista o confirmare histopatologica a tipului de alunita. Un alt risc – inlaturarea neadecvata cu aparatura LASER a unei alunite cu potential malign sau care este, de fapt, un melanom inaparent, situatie deloc rara, poate avea consecinte dezastruoase, cu raspandirea celulor canceroase. Este important ca dermatologul care opereaza aparatura LASER sa aiba experienta si cunostintele necesare in diagnosticul clinic si dermatoscopic al diverselor alunite inainte de a se decide tratamentul LASER”, atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog.
Indiferent de metoda aleasa, in urmatoarele zile dupa interventie in zona in care alunita a fost indepartata se va forma o crusta, care urmeaza sa cada de la sine. Zona in cauza va prezenta o culoare mai inchisa pentru cateva zile, perioada in care poate fi mascata cu ajutorul machiajului. De asemenea, este extrem de importanta protejarea ei de lumina soarelui, de preferat cu SPF 50+.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară