“Rezectia totala a tumorii este tratamentul optim cand se detecteaza endoscopic sau radiologic o leziune maligna in intestinul gros. Radioterapia pelvisului este indicata mai ales pacientilor cu cancer rectal, ca urmare a probabilitatii de 30-40% de a face recurente regionale dupa rezectia chirurgicala completa a tumorii. Radioterapia preoperatorie e indicata la pacientii cu cancere rectale mari, potential nerezecabile, pentru ca acestea sa se poata micsora suficient pentru a permite indepartarea chirurgicala ulterior. Chimioterapia este, de asemenea, aplicata in cancerul rectal, iar radioterapia postoperatorie, atunci cand este combinata cu chimioterapia, reduce probabilitatea recurentelor regionale si astfel, cresc sansele de vindecare”, descrie tabloul tratamentelor medicul Cristina Guduleasa.
Orice simptom digestiv persistent, precum scaunele cu sange, constipatia sau durerile trebuie semnalat medicului. Aceasta pentru ca pot anunta un cancer care, diagnosticat corect si la timp, se poate trata cu succes. Nu trebuie neglijate nici hidratarea corecta, cele 30 de minute de sport zilnic si un regim alimentar bogat in fibre din cereale integrale, care mentin sanatatea sistemului digestiv.
Foto homepage: crystal light /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice