Daca la barbatii din Romania cauzele infertilitatii sunt similare celor din alte tari, la femei, medicii au constatat o frecventa mai mare a sechelelor inflamatorii genitale ca urmare a unor boli cu transmitere sexuala nedepistate, a chiuretajelor uterine sau endometriozei evolutive. si prezenta fibroamelor poate fi o cauza a infertilitatii.
“Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar si la un consult ginecologic de rutina se poate preciza daca este o tumora voluminoasa si unde este localizata. Asadar, prin palparea tumorii fie in peretele uterului, fie in afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia si pozitionarea. Fibroamele care afecteaza fertilitatea si reduc sansele de implantare sunt cele care se dezvolta catre cavitatea uterina, denumite fibroame submucoase. Daca sunt dezvoltate complet in cavitatea uterina, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scazand astfel sansele de fixare a sarcinii”, descrie impactul fibroamelor asupra fertilitatii medicul primar ginecolog Ionela Anghelescu, din cadrul Clinicii Gynera.
Afla la timp si alege constient!
Pentru a incuraja populatia sa-si evalueze fertilitatea la timp, medicii Clinicii Gynera demareaza in luna martie o campanie de constientizare si ajutor pentru persoanele care isi doresc copii – “Afla la timp si alege intelept!”. Unul din 5 cupluri are dificultati in conceperea unui copil, de cele mai multe ori fara sa se astepte si fara sa aiba probleme medicale cunoscute.
Expertii in tratarea infertilitatii recomanda in primul rand controlul ginecologic anual, un act medical absolut obligatoriu in viata oricarei femei care isi doreste sa-si mentina la cote optime fertilitatea.
“In cadrul evaluarii, foarte importanta este si ecografia, examen care permite vizualizarea uterului si depistarea anumitor nereguli, cum ar fi polipii, sinechiile, formatiunile fibromatoase sau de alta natura. Prin ecografie, se mai poate observa aspectului ovarelor si se poate determina numarului foliculilor antrali, relevante pentru evaluarea fertilitatii”, afirma dr. Irina Oproiu, medic specialist obstetrica-ginecologie cu supraspecializare FIV, din echipa Gynera.
Pacientii care nu si-au investigat pana acum problemele de fertilitate, dar si cei care au incercat fara succes tratamente sau tehnici reproductive, au ocazia in luna martie sa beneficieze gratuit de expertiza specialistilor Gynera. Fiecare pacient care se adreseaza prima data Clinicii Gynera in luna martie va avea sansa sa discute cu un specialist cu experienta in tehnici reproductive, in cadrul unei consultatii in valoare de 350 RON, dar acordata gratuit. Consultatia include evaluarea ecografica a aparatului reproductiv si rezervei ovariene de ovule, precum si consiliere legata de factorii de risc, stil de viata si pasii de urmat, in functie de situatia particulara a fiecarui caz.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri