Mai mult decat atat, exista factori care fac diferenta intre cefalee si migrena, astfel:
1. Intensitatea.
In timp ce ambele prezinta o durere suparatoare, intensitatea unei migrene este mult mai mare decat cea a unei dureri de cap obisnuite. Durerea se simte ca si cum ar veni din interiorul craniului si este adesea insotita de apasare in tample sau durere in spatele ochilor.2. Durata.
Tensiunea si durerile de cap obisnuite se rezolva de obicei in cateva ore. Migrena pot dura de la 4 la 72 de ore si chiar mai mult in cazurile severe.
3. Simptome.
Migrenele vin cu o varietate de simptome in plus fata de cefalee care pot include unele sau toate din urmatoarele: fotosensibilitate (lumina este insuportabila si intensifica durerea), sensibilitatea la mediu (la fel ca in cazul luminii, sunetele si mirosurile din mediul inconjurator pot intensifica durerea), ameteli (o migrena poate provova tensiuni puternice, atat din punct de vedere mental cat si fizic), greata (datorita ametelii sau fotosensibilitatii, greata si varsaturile adesea insotesc migrena), oboseala extrema (migrena poate ingreuna somnul, iar lipsa somnului poate intensifica simptomele migrenei), locatie (migrena se simte, de obicei, doar pe o parte a capului).
4. Fazele unei migrene.
Cei care sufera de migrena vor observa, de asemenea, ca spre deosebire de o durere de cap normala, simptomele unei migrene urmeaza anumite faze.
Faza 1: Faza prodromala serveste ca avertisment ca durerea este iminenta. Pacientii care sufera de migrene pot prezenta schimbari de dispozitie, letargie si o nevoie crescuta de a merge la baie.
Faza 2: Aura nu este prezenta pentru toti cei care sufera de migrena. O aura poate include diferite senzatii neobisnuite, lumini stralucitoare in jurul unor figuri si forme sau linii ondulate. Acesta este un eveniment neurologic care poate aparea cu 20 pana la 60 de minute inainte de durere.
Faza 3: Faza de atac este atunci cand durerea atinge apogeul.
Faza 4: Faza finala este faza postdroma cand durerea a incetinit. Suferinzii pot fi epuizati, dar se pot simti, de asemenea, usurati.
Foto int: Lightspring /Shutterstock
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9