Ficatul donatorului se reface in 3 luni, iar dupa aceasta perioada, totul reintra in normal. Dupa 6 luni, se pot relua si activitatile sportive mai intense, iar dupa un an, chiar si sportul de performanta. Persoana care a primit ficatul are insa nevoie de o monitorizare mai speciala.
“In cazul persoanelor care au primit ficatul, monitorizarea post operatorie este foarte importanta. Acestea trebuie sa respecte o dieta, care nu este insa foarte stricta. Le recomandam sa-si mentina greutatea optima deoarece excesul ponderal poate provoca hepatita steatozica. In plus, medicamentele post transplant pot crea rezistenta la insulina, ceea ce inseamna cresterea valorilor zaharului din sânge. Asa ca le recomandam o alimentatie sanatoasa, activitate fizica, evitarea expunerii la soare si respectarea controalelor medicale periodice. Evaluarile sunt extrem de importante pentru ca cel mai mare risc pe termen lung il reprezinta aparitia fenomenelor maligne sau a altor afectiuni precum diabetul sau hiperlipidemiile. De altfel, aceste afectari ale starii de sanatate, alaturi de cele cardiace, renale etc. pot aparea odata cu inaintarea in vârsta, chiar si la persoanele care nu au trecut printr-un transplant. Asa ca ar trebui sa fie extrem de rigurosi in privinta evaluarilor medicale”, afirma prof. dr. Remzi Emiroglu.
Expertii spun ca sansele de supravietuire ale pacientilor cu transplant de ficat sunt foarte bune pe termen lung daca respecta medicatia si merg regulat la evaluari.
“Avem foarte multe cazuri complicate, multi pacienti care ajung la noi fara nicio speranta si practic, le salvam viata. Pacientii care vin la noi sunt intr-o situatie grava, au la activ o perioada lunga de boala, dar totul se schimba dupa transplant. Noi facem transplanturile tocmai pentru a le oferi pacientilor posibilitatea de a avea din nou o viata normala si ne bucuram sa-i vedem ca sunt bine. Pot face sport, isi pot defasura activitatea profesionala, ingrediente ale unei vieti normale”, concluzioneaza medicul.
80 la suta dintre pacienti trebuie sa ia tratament pe termen lung, iar daca acesta nu se respecta, pot aparea infectii, complicatii metabolice sau chiar fenomene de respingere a ficatului. Insa medicatia poate avea si efecte adverse. Tocmai de aceea, monitorizarea starii de sanatate este vitala.
Foto homepage: Ben Schonewille /Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural