29 Martie 2018 publicat în Sanatate 7 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar si un consult ginecologic de rutina poate preciza localizarea acestuia si daca este vorba despre o tumora voluminoasa sau nu.

Embolizarea uterina sau intreruperea vascularizatiei catre fibrom poate fi o optiune de tratament, insa aceasta pericliteaza sansele obtinerii unei sarcini.

“Embolizarea consta in introducerea unor particule speciale, la nivelul vasului care „hraneste” fibromul si astfel este intrerupt aportul de sange. Treptat, fibromul isi va reduce volumul, intr-un an putand ajunge la 30% din volumul initial, rareori disparand complet. Embolizarea este preferata de catre pacientele care vor sa evite interventia chirurgicala si care nu isi mai doresc copii. Asta pentru ca exista riscul ca embolizarea sa afecteze si vascularizatia endometrului. Acesta devine atrofic, subtire, cu sanse reduse de implantare a unei sarcini”, completeaza dr. Ionela Anghelescu.

Dupa tratamentul unui fibrom, o sarcina poate aparea imediat, pe cale naturala. in cazul interventiilor ample, sarcina trebuie amanata 6 luni, pana la refacerea uterului. Exista si posibilitatea obtinerii unei sarcini, fie pe cale naturala, fie prin fertilizare in vitro, chiar si fara indepartarea fibroamelor. Asta daca tumorile benigne sunt de mici dimensiuni si nu dau simptome.


Foto homepage: titov dmitriy /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri