Decese cauzate de consumul de droguri
In Raportul anual 2008 privind situatia drogurilor in Europa, apartinand Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie, Romania se afla pe locul 10 dintre-o lista de 28 de tari in ceea ce priveste numarul de decese survenite ca urmare a consumului de droguri. Cu cele 16 cazuri semnalate pentru anul 2006 (luat in calcul de respectivul raport), Romania se plaseaza in prima treime a acestei liste. tarile cu cele mai putine decese au fost: Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Republica Ceha, Franta, Polonia, tarile de Jos, Italia. Cele cai multe decese s-au inregistrat in Austria (35 cazuri), Regatul Unit (47), Norvegia (52), Luxemburg (60) si Estonia (73 cazuri).
Opinii privind consumul de droguri
In vederea cunoasterii atitudinii populatiei fata de consum si consumatorii de droguri, in cadrul chestionarului folosit ca instrument de colectare a datelor pentru cel de-al doilea Studiu in populatia generala realizat de Agentia Nationala Antidrog (publicat in anul 2008) au fost introduse si intrebari privind perceptia generala asupra unei persoane dependente de droguri sau asupra importantei diferitelor masuri intreprinse pentru rezolvarea problemei drogurilor ilicite.
Studiul a aratat ca opinia publica este in favoarea „rezolvarii” problemei drogurilor ilicite, mai ales prin intermediul activitatilor de aplicare a legii sau de prevenire. In cazul asistentei medicale, desi populatia este de acord intr-un procent foarte ridicat (peste 85%) cu tratamentul consumatorilor de droguri, indiferent de modalitatea de includere a acestora intr-un program terapeutic (voluntar sau obligatoriu), aproximativ jumatate dintre respondenti considera administrarea de metadona in scop terapeutic ca fiind fara importanta (43%).
Prevalenta consumului de droguri ilegale de-a lungul vietii
Prevalenta consumului de diferite droguri ilegale in randul populatiei de 15-64 ani de-a lungul vietii este de cca. 1,7%, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale: marijuana, ecstasy, inhalante, cocaina, crack, amfetamine, halucinogene, heroina sau opiacee. Prin extrapolare, acest procent ne spune ca din populatia Romaniei in varsta de 15-64 aproximativ 300.000 de persoane au consumat cel putin o data unul din aceste droguri, de-a lungul vietii. Daca se iau in considerare si medicamentele (tranchilizante, sedative, antidepresive) acest procent ajunge la 8,6% (prin extrapolare rezulta aproximativ 1.300.000 de persoane).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară