Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este cannabisul, intr-un procent de 1,5%, urmat de ecstasy – 0,4%, heroina – 0,1%, halucinogene – 0,1%, cocaina (in ambele forme – baza sau crack) – 0,1%.
Cannabisul se consuma in toate regiunile tarii, inregistrandu-se urmatoarele procente: 5,6% in Bucuresti, 1,3% in Transilvania, 1,1% in: Muntenia, Moldova, Banat-Crisana-Maramures, 0,9% in Dobrogea si 0,6% in Oltenia.
Ecstasy se consuma, de asemenea in toate regiunile tarii, cu exceptia Dobrogei: 1,8% in Bucuresti, 0,4% in Transilvania, 0,2% in Muntenia si Oltenia, 0,1% in Moldova si Banat-Crisana-Maramures.
Heroina este consumata in Bucuresti, Transilvania si Oltenia in procente egale: 0,2%.
Inhalantele se consuma in: Bucuresti (0,3%), Oltenia (0,2%) si Transilvania (0,1%).
Amfetaminele si cocaina (crack sau in forma baza) se consuma doar in Bucuresti - 0,3% din populatia capitalei in varsta de 15-64 ani incercand amfetamine si 0,5% experimentand consumul de cocaina.
in ceea ce priveste consumul pe cale injectabila de heroina sau cocaina de-a lungul vietii, se inregistreaza urmatoarele procente: 0,3% dintre respondentii din Bucuresti au recunoscut un astfel de consum si 0,2% dintre cei din Transilvania si Oltenia.
In functie de grupa de varsta, drogul care este experimentat de populatia de toate varstele este cannabisul, celelalte droguri fiind incercate cu precadere de populatia tanara, 15-34 ani.
Cea mai mica varsta declarata de un respondent pentru debutul in consumul de cannabis a fost de 11 ani, 76,6% dintre consumatorii de cannabis mentionand o varsta de debut pana in 24 ani. in cazul ecstasy, cea mai mica varsta de debut declarata a fost 14 ani, iar cea mai mare varsta de debut in consumul de ecstasy fiind de 30 ani.
Barbatii, spre deosebire de femei, au incercat, cel putin o data in viata, toate tipurile de droguri ilegale: 2,3% cannabis, 0,5% ecstasy, 0,2% heroina si 0,1% celelalte categorii de droguri, iar pentru femei s-a inregistrat un consum experimental pentru: cannabis – 0,7%, ecstasy – 0,2%, inhalante si halucinogene – 0,1%.
Prevalenta consumului de droguri ilegale in ultimele 12 luni
Acest model de consum a putut fi analizat doar pentru cannabis si ecstasy din cauza numarului redus de cazuri inregistrat pentru celelalte categorii de droguri. O alta posibila explicatie a determinarii unor procente care sa permita o astfel de analiza poate fi si aceea ca atat cannabisul cat si ecstasy au fost tratate in chestionar in capitole separate.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri