Ciocnirea unui pahar de alcool însoțește sărbătorirea unor evenimente importante din viața noastră împreună cu familia sau ieșirile în oraș cu prietenii. Obiceiul franțuzesc de a consuma un pahar de vin roșu la masă, deoarece este benefic pentru sistemul cardio-vascular, este urmat de o parte dintre noi, în timp ce alții consideră berea un aliment care, prin conținutul mai redus de alcool, este potrivit pentru fi consumat la un film sau la un meci, pe canapea.
Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică ce efecte au, însă, aceste obiceiuri asupra sănătății noastre orale.
Efectele negative ale dulciurilor și băuturilor carbogazoase asupra dinților nu mai reprezintă, probabil, un secret pentru nimeni, însă mai puțin cunoscut este faptul că și consumul de alcool poate avea efecte negative. Din fericire, in cantități mici, consumat ocazional, alcoolul nu are consecințe extrem de dăunătoare asupra organismului, însă consumul regulat poate cauza probleme serioase de sănătate orală. Iată cum:Reducerea fluxului de salivă
Alcoolul are un efect deshidratant asupra întregului organism. “Saliva are un rol protector pentru dinți și gingii prin faptul că spală și astfel îndepărtează bacteriile și resturile de mâncare, lubrefiază gingiile reducând riscul de traumatizare (zgariere), diluează acizii din alcool sau rezultați din descompunerea alimentelor. Scăderea secreției salivare privează dinții și gingiile de aceste efecte benefice”, explică doamna doctor.
Favorizează apariția cariilor
Alcoolul conține acizi și zaharuri. Bacteriile din gură descompun aceste zaharuri crescând atacul acizilor asupra smalțului și făcându-l, astfel, mai vulnerabil la carie. În plus, după o petrecere care durează până dimineață, de multe ori ajungem atât de obosiți acasă, încât uităm să ne spălăm pe dinți.
Colorează dinții
Vinul, mai ales cel roșu, pătează dinții prin substanțele colorante pe care le conține și prin microcavitățile produse de acizii din alcool, care favorizează depunerea acestor coloranți naturali.
“Riscul de colorare a dinților crește chiar și mai mult atunci când băuturile alcoolice, care conțin acizi, sunt amestecate cu băuturi carbogazoase, bogate în zaharuri”, atenționează specialistul ortodont.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară