Odată cu înaintarea în vârstă, întregul organism se transformă și își arată slăbiciunea în fața timpului. Printre cele mai afectate organe ale corpului se numără și ochii care, pe măsură ce îmbătrânim, își pierd din claritate și eficiență. Cea mai comună boală a persoanelor trecute de 40 de ani este prezbiopia, dar vestea bună este că avem pentru tine o soluție foarte la îndemână cu care o poți anula. Dar mai întâi, să aflăm mai multe despre această afecțiune.
De ce se instalează boala?
Denumită și sindromul brațului scurt, prezbiopia începe să se instaleze, în general, odată cu apropierea de vârsta medie, când cristalinul își pierde elasticitatea și se subțiază. Din acest motiv, vederea este diminuată, pentru că focalizarea obiectelor nu mai poate fi realizată foarte bine. Dacă în mod normal, mușchii cristalinului se contractă sau se relaxează, în funcție de distanța la care se află obiectele, după 40 de ani cristalinul își pierde funcția de a-și modifica convexitatea, așadar nu mai putem vedea clar lucrurile care sunt aproape de noi. Probabil ai observat cel puțin un bătrân care ținea un ziar la mare distanță de ochi, iar acum ai aflat și de ce făcea asta.
Foto: Pixabay
Care sunt simptomele?
Dacă prezbiopia începe să se instaleze, persoana care urmează să aibă nevoie de corecția vederii va începe să nu distingă obiectele care sunt foarte aproape de ea. Literele de pe paginile unei cărți sau imaginile de pe display-ul unui telefon vor fi neclare și se vor dilua, mai ales dacă sursa de lumină din încăperea în care acestea se află este una de intensitate slabă. Atunci când vor fi obosite, persoanele cu prezbiopie vor sesiza o agravare a simptomelor și pot simți dureri de cap sau o epuizare a ochilor.
Cum poți diagnostica boala?
Nu e nevoie de mai mult de un control oftalmologic obișnuit pentru a afla dacă ai această afecțiune sau nu. Îți va fi testată acuitatea vizuală, capacitatea de a focaliza obiecte aflate la depărtare și apropiere, deopotrivă, starea retinei și elasticitatea mușchilor ochilor. În cadrul aceluiași consult, medicul oftalmolog îți va măsura dioptriile, ca să știi cum poți corecta prezbiopia.
Cum poți trata prezbiopia?
Tratamentul acestei afecțiuni a ochilor se poate face foarte simplu, utilizând lentile de contact multifocale, dar numai după un control de specialitate, nicidecum „după ureche”. Medicul îți va prescrie o rețetă după care tu îți poți comanda perechea de lentile ideală pentru tine. De ce nu trebuie să sari peste această etapă importantă? Pentru că este posibil ca, pe lângă prezbiopie, să suferi și de alte afecțiuni ale ochilor de care să nu știi, iar lentilele pe care le comanzi să nu fie potrivite pentru a te putea bucura din nou de o vedere clară.
Desigur, se poate apela și la chirurgie, iar printre procedurile de tratare a prezbiopiei se numără și LASIK, adică o operație cu laser care schimbă forma corneei, sau PRK, altfel denumită și keratectomie fotorefractară, o procedură care folosește aceeași metodă, laserul, pentru a modela corneea și a înlocui cristalinul natural cu unul nou, implantat.
Din păcate, aceste proceduri nu vor reda vederea perfectă în totalitate, așa că, dacă vrei să te bucuri cât mai mult de acest simț, împrietenește-te cu lentilele de contact cât mai curând, care îți vor ajuta ochii să își recapete strălucirea.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară