Comunicat de presă
Odată cu apropierea sezonului cald urmează să petrecem tot mai mult timp în aer liber, fie la iarbă verde, în parc, în vacanță la munte sau în concediu la mare.
Domnul doctor Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atenționează că în această perioadă a anului supraexpunerea la radiațiile UV provocate de soare crește semnificativ riscul de a dezvolta cel mai frecvent tip de cancer de piele – melanomul.Din fericire, de cele mai multe ori această afecțiune poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri de protecție corespunzătoare, iar 95% din cazurile de cancer de piele pot fi tratate cu succes dacă sunt diagnosticate și tratate încă din stadiu incipient.
Cancerul de piele este de departe cel mai frecvent tip de cancer și este cauzat de supraexpunerea la radiațiile UV. Din fericire, prin adoptarea unor măsuri de precauție această temută afecțiune poate fi prevenită, iar pielea menținută sănătoasă chiar și după o întreagă vară în care ne-am bucurat de căldura razelor soarelui.
1. Aplicarea de protecție solară
Primul și cel mai important pas în protejarea pielii de agresiunea razelor UV este utilizarea unor produse cu SPF de bună calitate și folosirea loe în mod regulat pe tot parcursul zilei. Protecția solară trebuie aplicată pe piele cu 30 de minute înainte de a ieși afară și reaplicată la fiecare 2 ore sau imediat după înot sau în caz de transpirație excesivă.
“Purtarea de protecție solară este esențială pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii. Pentru un adult de dimensiuni normale, aproximativ 30-40 ml de protecție solară este o cantitate suficientăpentru o singură aplicare corporală completă. Acoperirea alunițelor cu plasturi nu este necesară și nici nu va minimaliza riscurile în lipsa protecției solare. Este recomandată, însă, acoperirea zonelor în care există cicatrici recente, pentru a evita pigmentarea neregulată a pielii”, explică domnul doctor.
2. Îmbrăcămintea potrivită
Cămășile cu mâneci care acoperă brațele și umerii, precum și o pălărie cu boruri largi pentru a proteja fața, gâtul și urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald.
“Un aspect căruia puține persoane îi acordă atenția cuvenită este protecția ochilor, care pot fi și ei afectați de melanom – cunoscut, în acest caz, sub numele de melanom ocular sau melanom intraocular. Astfel, este esențial ca ochelarii de soare să aibă un factor de protecție a ochilor (Eye-Sun Protection Factor E-SPF). În lipsa unui factor EPF de cel puțin 10, ochelarii nu ne vor proteja de razele soarelui într-un mod corespunzător”, atenționează specialistul dermatolog.
Citește continuarea pe pagina următoare >>
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate