25 Iunie 2018 publicat în Sanatate 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cu ocazia Zilei Internaționale a Ochelarilor de Soare care are loc pe 27 iunie, oftalmologii promovează beneficiile protecției UV pentru ochi și avertizează asupra pericolelor razelor UV nocive.

Radiațiile ultraviolete au crescut în această vară la un indice periculos în România, cât și în țările în care românii își petrec de obicei vacanța (cum ar fi Italia, Turcia și Spania), ajungând la nivelul de 8-9, pe o scară de la 1 la 10.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Ochelarilor de Soare care are loc pe 27 iunie, oftalmologii promovează beneficiile protecției UV pentru ochi și avertizează asupra pericolelor razelor UV nocive.

Am stat de vorbă cu Dr. Beatrice Voiculescu (foto), Oftalmolog la Optica Medicală Videt.ro, și am aflat informații utile despre razele ultraviolete, cum ne alegem cei mai potriviți ochelari de soare pe timp de vară, și mai ales cum să ne protejăm ochii corespunzător vara aceasta.

De ce e important să purtăm ochelari de soare cu protecție UV?

Ochelarii de soare nu sunt doar simple accesorii de fashion, ci adevărați aliați în sănătatea oculară care ne protejează de probleme grave precum cataracta, degenerescența maculară sau pterigionul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid complet despre semnificația orelor fixe: Ce înseamnă când te uiți la ora fixă Ghid complet despre hamsie și rețete delicioase de hamsii prăjite Ghid complet despre mangold: Beneficii, cultivare și rețete delicioase

La fel ca și pielea, ochii au nevoie de protecție împotriva luminii de afară, fie că vorbim de soarele puternic al verii sau de reflexiile razelor în zăpadă. Pentru a asigura ochilor confort și a-i proteja de afecțiuni oculare grave este indicat să porți ochelari de soare pe tot parcursul anului, dar mai ales vara.

“Vara se anunță festivaluri, evenimente, ieșiri în natură, vacanțe în țări tropicale, vizite la mare și la piscină, care presupun mult stat în soare. Razele UV ating noi recorduri, deci riscurile cresc și pot avea consecințe asupra ochilor. Pentru a-ți proteja ochii corespunzător, alege ochelari de soare cu factorul de protecție 100% UVB şi UVA, factor pe care îl găsești specificat pe brațul ochelarilor. Întotdeauna alege o pereche de ochelari cu protecție UV 400 pentru o protecție completă împotriva razelor nocive ale soarelui”, ne sfătuiește Dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog.

Ghid complet și tendințe de tunsori păr scurt femei 30 ani Ghid complet pentru obținerea unui credit imobiliar pentru construcția unei case  Ghid complet pentru plantarea trandafirilor de grădină pe timpul verii
Foto: Zynatis /Shutterstock

Iată doar câteva statistici de la Organizația Mondială de Sănătate care să te convingă că vara trebuie să porți ochelari de soare:

  • ~10% din toate tipurile de cancer de piele apar la nivelul pleoapei, zonă ușor de protejat de ochelarii de soare.
  • Global, ~900.000 de oameni orbesc din cauza cataractei, unul din 5 cazuri de cataractă fiind provocat de expunerea la raze UV.
  • Fotokeratita - arsurile solare nu sunt doar la nivelul pielii, ci și la nivelul ochilor; deși doar temporară (se vindecă în 48 de ore), fotokeratita este o inflamație a corneei, dureroasă, care cauzează vedere încețoșată, sensibilitate la soare și senzația de nisip în ochi.

Ce opțiuni ai dacă porți ochelari de vedere sau lentile de contact vara?

Dacă te numeri printre cei cu probleme de vedere, iată ce îți recomandă oftalmologii pe timp de vară:

Ghid de ”îmblânzire” a ridurilor: Ce sunt ridurile, de ce apar și cum le putem estompa Ghid: Cum să vă amenajați baia în 2024 Ghid de prim ajutor în caz de înec cu alimente: cum să reacționezi rapid și eficient

Înlocuiește ochelarii cu lentilele de contact, deoarece pot fi purtate cu ușurință împreună cu ochelarii de soare și încurajează purtarea lor.

Dacă nu poți înlocui ochelarii de vedere cu lentile de contact, alege lentile tip clip on cu protecție UV, care se aplică magnetic de ramele tale și se atașează la lentilele ochelarilor de vedere. Majoritatea lentilelor clip on sunt și polarizate, ceea ce oferă un confort sporit ochilor.

Investește într-o pereche de ochelari de soare cu dioptrii - o optică medicală specializată îți va putea face lentile de protecție solara cu dioptriile corespunzătoare afecțiunii tale oculare. Lentilele acestor ochelari de soare au aceleași caracteristici precum lentilele ochelarilor de soare fără dioptrii, însă avantajul lor este că îți oferă confortul vizual necesar în timpul purtării.

Ficus - ghid complet pentru îngrijirea și cultivarea plantei ornamentale Probiotice – ghid complet Mic ghid pentru un prânz sau o cină rapidă: Cea mai simplă rețetă de paste cu care nu dai greș niciodată

Important: Dacă ești purtător de lentile de contact, trebuie să știi că majoritatea lentilelor de contact au deja un filtru UV încorporat, însă acesta nu este suficient pentru a-ți proteja ochii în totalitate.

“Lentilele de contact acoperă doar corneea și irisul, dar nu și conjunctiva și anexele ochiului, care rămân mult mai expuse la radiațiile UV. Astfel, pe lângă lentile de contact cu protecție UV, pentru o protecție completă, e indicat să porți ochelari de soare, care conferă și confort ochilor, mai ales vara”, explică Dr. Beatrice Voiculescu, oftalmolog.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri