28 Iunie 2018 publicat în Sanatate 59 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
EEG sau electroencefalografia este o investigaţie medicală a activităţii electrice a creierului, procedura presupunând montarea unor electrozi pe suprafaţa scalpului.

Sănătatea este cel mai important factor din viaţa fiecăruia dintre noi, având în vedere că orice tulburare a organismului ne poate afecta şi psihic. În acest articol ne vom referi la afecţiunile neurologice care pot avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii pacienţilor.

Intrucât astfel de afecţiuni pot duce la limitări fizice sau cognitive, este necesar un tratament modern şi adecvat, dar şi de monitorizarea profesioniştilor. Nu în ultimul rând, pentru un tratament corect, este necesar un diagnostic sigur, iar pentru asta sunt necesare investigaţii complexe, care să nu ne coste o avere.

Ce este EEG

EEG sau electroencefalografia este o investigaţie medicală a activităţii electrice a creierului, procedura presupunând montarea unor electrozi pe suprafaţa scalpului, aceştia având rolul de a înregistra în ansamblu activitatea electrică a neuronilor. Totodată, in timpul investigatiei EEG sunt monitorizate ritmul cardiac, saturaţia de oxigen precum şi mişcărilor corpului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Medic dermatolog, despre cauzele creșterii incidenței cancerului de piele. Cum ne-au afectat pandemia și modificările climatice Top 3 motive pentru care cuplurile de români aleg Cehia pentru tratamente de fertilizare: rata de succes FIV de 72% prin PGT, accesul rapid la teste genetice și la proceduri FIV cu material genetic proaspăt de la donatori Simptome ginecologice pe care nu ar trebui sa le ignori!

Prin EEG se determină modificările electro-fiziologice ale cortexului cerebral, care pot reprezenta malformaţii ale substanţei cenuşii/cortexului, epilepsie, boli genetice, tumori sau alte probleme medicale specifice.

Analiza este interpretată de un medic specialist pentru a obţine un diagnostic cât mai corect, fiind efectuată, de asemenea, la recomandarea unui doctor neurolog. În ceea ce priveşte durata de timp necesară unei astfel de investigaţii, aceasta durează între 3 ore şi 72 de ore.

În cazul în care este necesară o astfel de investigaţie, cel mai probabil veţi opta pentru o clinică unde să faceţi EEG la preţ mic, mai ales că vorbim despre o procedură destul de costisitoare, comparativ cu cele de rutină.

În funcţie de numărul de ore pe parcursul cărora se desfăşoară, investigaţia poate costa între 900 de lei şi 4200 de lei.

Soluții inovatoare în tratarea infertilității: Rolul medicului specialist în fertilitate Dr. Victor Tomulescu: ”Screeningul identifică cancerul colorectal înainte ca o persoană să aibă simptomatologie” Avon își reafirmă angajamentul față de sustenabilitate și responsabilitate socială

Recomandări înainte de investigaţie

Medicii recomandă ca înainte cu o seară de realizarea procedurii să spălaţi scalpul, întrucât sebumul de pe pielea capului poate afecta preluarea semnalului electric. De asemenea, la spălarea de dinaintea efectuării electroencefalogramei să nu folosiţi produse pentru păr precum balsam sau măşti. Totodată, în ziua în care se realizează este recomandat ca pacientul să nu consume alcool, cafea sau băuturi energizante.

Dacă vă este teamă de durere, trebuie să ştiţi că nu veţi întâmpina deloc astfel de probleme pe parcursul efectuării investigaţiei.

Cum se desfăşoară procedura

Referitor la modul concret în care se desfăşoară procedura, tehnicianul va pune pe capul pacientului o casca speciala pe care vor fi montati electrozii. In continuare va degresa locurile de pe scalp unde se aplică electrozii. După demararea investigaţiei, pacientul trebuie să respire ritmic câteva minute, iar apoi normal pentru a fi înregistrate modificările în toate stadiile. Tot atunci, pacientul este expus la lumina unei lămpi cu frecvenţă variabilă.

Parenchimul pulmonar nu are receptori de durere! De multe ori, tumorile pulmonare se descoperă întâmplător. Interviu cu Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, despre cancerul bronhopulmonar Sfaturi esențiale pentru cultivarea trandafirilor în ghiveci Horoscop chinezesc 2025 TIGRU: Anul redefinirii personale și al noilor (și marilor) iubiri! Tigrul învață în 2025 cum să își ia viața înapoi și să o transforme în moduri neașteptate  

De asemenea, există posibilitatea efectuării electroencefalografiei nocturne (EEG-ul de somn). Investigaţia este mai complexă şi presupune monitorizarea funcţionării creierului în timp ce pacientul doarme. Ca şi în cazul procedurii normale, nu este dureroasă, însă se realizează în camere speciale. Specialiştii pot monitoriza pacienţii după stingerea luminii şi pot comunica cu aceştia. În intervalul în care se desfăşoară investigaţia, se verifică activitatea celebrală, activitatea inimii, mişcările, EEG nocturnă având şi rolul de monitorizare a tulburărilor de somn.

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri