În ceea ce privește factorii de risc pentru cancerul mamar, ”Să fii femeie și să îmbătrânești – acest fapt în sine crește riscul de cancer mamar”, este de părere dr. Darii, membru al Societății Europene de Chirurgie Oncologică (ESSO). “Apoi, studiile menționează pe lista factorilor de risc fumatul, lipsa alăptării, prima sarcină după 30 ani, obezitatea, utilizarea contracepției hormonale pe o perioadă lungă, tratamentul hormonal de substituție după menopauză, prima menstruație înainte de 12 ani”.
Un mit extrem de des întâlnit în rândul pacientelor este că loviturile la sân duc la cancer. Ce părere are medicul despre această afirmație?
”Nu există o legătură directă între o lovitură la sân și a face cancer. Pur și simplu, atunci când o femeie se lovește la sân începe să meargă la controale și să se examineze mai minuțios și exact atunci se depistează cancerul. Această atenție pentru examinarea sânilor, atenție declanșată de incidentul lovirii duce la descoperirea unor probleme care existau deja. Am avut multe paciente care mi-au spus de când m-am lovit simt la palpare ceva, dar nu traumatismul duce la cancer, ci grija mai mare și palparea minuțioasă după o lovitură pot fi salvatoare de vieți – lovindu-se, depistează cancerul”.
Specialistul în chirurgie oncologică mamară confirmă o tendință prezentă și în statisticile internaționale - au crescut cazurile de cancer diagnosticate la femeile foarte tinere.
”Am să vă spun și de ce. Acum - în ultimii 10 ani de când avem telefoane mobile, unde wireless - încă nu știm ce efecte au asupra organismului, le vom vedea în 10-20 de ani asupra noastră și asupra copiilor noștri. Același lucru este și cu ceea ce mâncăm pentru că în ziua de astăzi nu mai putem spune că știm ce mâncăm. Toate se resfrâng asupra organismului nostru și, odată cu creșterea duratei de viață, apar mutații în codul nostru genetic. Moda de a face copii la vârste înaintate crește riscul de a transmite mutații copiilor – mutațiile apar odată cu vârsta și le dăm urmașilor, și odată cu ele le dăm și același cancer, aceleași boli sistemice, malformații congenitale”.
Așadar, a scăzut vârsta pacientelor diagnosticate - cancerul întinerește, însă, pe de altă parte a crescut și numărul metodelor de investigație, partea de diagnostic a avansat mult în ultimii ani, iar asta poate fi o explicație pentru creșterea numărului de cancere în general, nu doar la tineri. Poveștile acestora din urmă îi emoționează mereu pe medici.
”Cazurile tinere mă imprezionează și pacientele cu copii, mă gândesc mereu cât sunt de curajoase”, mărturisește chirurgul Eugeniu Darii.
Foto homepage: 9nong /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice