Dacă nu ești una dintre persoanele îndrăgostite de orele petrecute gătind în bucătărie, cel mai probabil vei alege de fiecare dată să gătești ceva acum și să te bucuri de mâncare cel puțin încă două zile. Însă modul în care depozitezi mâncarea poate influența perioada de timp în care alimentele proaspete sau gătite se păstrează în condiții excelente pentru a putea fi consumate.
7 greșeli de evitat pentru ca alimentele și resturile de mâncare din casă să reziste mai mult timp:
1. Frigiderul tău este neîncăpător
Niciodată nu îți umple frigiderul din bucătărie până la refuz, pentru că acest lucru va scurta durata de viața a alimentelor tale. Dacă ai nevoie de mai mult spațiu, apelează la o combină frigorifică ce beneficiază de ultimele tehnologii pentru păstrarea alimentelor proaspete mai mult timp. Altfel, un frigider mic și aglomerat nu va avea o circulație bună a aerului, ceea ce va afecta calitatea alimentelor din el.
2. Folosești recipiente de plastic
Keri Glassman, medic nutriționist din Statele Unite ale Americii, susține că prin folosirea recipientelor de plastic pentru depozitarea alimentelor gătite riști ca anumite chimicale să se infiltreze în mâncare. Sfatul acesteia este ca mâncarea gătită să stea mereu în frigider, în vase de sticlă.
3. Ții mâncarea într-o cutie opacă
De multe ori, caserolele de mâncare pe care le folosești se întâmplă să fie opace, iar Keri Glassman, nutriționistul american susține că acest lucru poate fi o greșeală. De cele mai multe ori, spune Glassman, atunci când nu poți vedea mâncarea în clipa în care deschizi ușa frigiderului, tinzi să ignori vasele opace. În acest fel te poți trezi în situația în care mâncarea pentru care ai pierdut timp să o gătești se va strica.
4. Pui alimentele la întâmplare în frigider
Din grabă, după ce ai pierdut câteva ore la cumpărături, atunci când ajungi acasă pui mâncarea la frigider așa cum îți vine pe moment, iar nutriționistul Toby Amidor susține că acest lucru este o greșeală destul de mare. Întotdeauna mâncarea proaspătă, care nu a fost procesată sau gătită, trebuie să stea pe rafturile de jos, iar cea preparată trebuie să stea sus. În acest fel, nu riști ca anumite lichide sau bacterii să cadă peste mâncarea gătită.
5. Temperatura frigiderului nu e destul de scăzută
Dacă temperatura frigiderului e ridicată, atunci există riscul formării bacteriilor, motiv pentru care este recomandat ca frigiderul tău să stea la aproximativ 4 grade Celsius.
6. Ții alimentele nesigilate
Întotdeauna când le vei depozita în frigider, alimentele trebuie să fie sigilate, ori în cutii care se închid ermetic, ori în pungi vidate. Expunerea la oxigen poate strica rapid calitatea mâncării și îi poate degrada nivelul de nutrienți.
7. Amesteci alimentele în frigider
Sigur ți s-a întâmplat să scapi câteva mere lângă legumele din frigider, iar acest lucru nu este deloc recomandat de către specialiștii în nutriție. Medicul Becky Kerkenbush, reprezentant al Wisconsin Academy of Nutrition and Dietetics, susține că fructele care produc etilenă, un gaz specific, pot distruge rapid legumele, dacă sunt ținute în același compartiment.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Iakov Filimonov
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară