27 Iulie 2018 publicat în Sanatate 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Deși dulciurile par a fi principalul vinovat pentru apariția de probleme ale dinților, o mulțime de alte alimente sau băuturi pe care le consumăm zilnic pot fi dăunătoare danturii fără a fi conștienți măcar de acest lucru.

Murăturile și dressingul pentru salată

Murăturile, cele în oțet mai mult decât cele fermentate natural, sunt extrem de agresive cu smalțul dentar, pe care il demineralizează din cauza conținutului mare de acizi. Dressingurile pentru salată nu sunt nici ele mai puțin agresive cu dantura: de cele mai multe ori sunt pe bază de oțet sau lămâie, ambele acide, și atacă, deci, smalțul dentar.

Băuturile acidulate și cele pentru sportivi

Atât prin conținutul mare de zahăr, dar mai ales prin conținutul de acizi (citric, carbonic, fosforic) acestea au același efect devastator asupra smalțului dentar, mai ales dacă sunt consumate încet, înghițitură după înghițitură.

“Când aceste băuturi sunt savurate pe o perioadă mai lungă de timp, bacteriile folosesc zahărul pentru a produce acizi ce atacă smalțul dentar. Majoritatea băuturilor răcoritoare carbogazoase, inclusiv cele dietetice, au același efect și, prin urmare, sunt dăunătoare pentru dinți. Cele care conțin și cofeină pot provoca uscarea cavității bucale”, explică specialistul ortodont.

Alcoolul

Alcoolul cauzează deshidratarea și uscăciunea gurii, iar persoanele care îl consumă excesiv pot descoperi că fluxul de salivă este redus în timp, ceea ce poate duce la formarea de carii dentare și alte infecții orale, cum ar fi gingivita. Consumul în exces de alcool crește și riscul de apariție a cancerului oral.

“Consumat în exces, alcoolul reprezintă o amenințare pentru dantură și pentru sănătate la modul general. Un pahar de vin cu ocazia unui moment special nu este, însă, un pericol, fiind recomandat totuși să clătim gura cu apă după”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

Pâinea albă

Aceasta rămâne printre dinți și conține foarte mult amidon, pe care enzimele din compoziția pâinii și a salivei încep să o descompună în zahăr, asigurând o sursă constantă de hrană pentru bacterii și favorizând acumularea plăcii bacteriene, producătoare de carii și gingivită.

Popcornul

Foarte bun pentru a fi savurat la un film, popcornul poate rămâne blocat între dinți, de unde trebuie scos cât mai curând. "Foarte important este să folosim ața dentară și nu scobitoarea pentru acest lucru, deoarece cea din urmă rănește gingia, producând retracții gingivale, și favorizează apariția pungilor parodontale", atenționeaza doamna doctor Mihaela Dan.

Așadar, consumând cu moderație alimentele care pot dauna danturii și respectând o igienă orală riguroasă, ne putem păstra zâmbetul frumos și sănătos cât mai multă vreme. Atenție, însă: periajul dinților imediat după consumarea unor alimente sau băuturi cu un nivel mai ridicat de acizi nu este întotdeauna recomandat deoarece dinții sunt mai poroși și fragili imediat după expunerea la aciditate. Cel mai bine este să clătim cu apă și să treacă o scurtă perioadă de timp înainte de periaj.

***

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-facială, a absolvit în urmă cu 18 ani Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completându-şi studiile cu o perioadă de 3 ani de specializare în ortodonţie şi ortopedie dento-facială.Dorinţa de continuă dezvoltare personală a determinat participarea constantă la cursuri de specializare în ţară şi în străinătate, precum şi înfiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

Foto homepage: AXL /Shutterstock

Foto int pag 2: beats1 /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri