Murăturile și dressingul pentru salată
Murăturile, cele în oțet mai mult decât cele fermentate natural, sunt extrem de agresive cu smalțul dentar, pe care il demineralizează din cauza conținutului mare de acizi. Dressingurile pentru salată nu sunt nici ele mai puțin agresive cu dantura: de cele mai multe ori sunt pe bază de oțet sau lămâie, ambele acide, și atacă, deci, smalțul dentar.
Băuturile acidulate și cele pentru sportivi
Atât prin conținutul mare de zahăr, dar mai ales prin conținutul de acizi (citric, carbonic, fosforic) acestea au același efect devastator asupra smalțului dentar, mai ales dacă sunt consumate încet, înghițitură după înghițitură.
“Când aceste băuturi sunt savurate pe o perioadă mai lungă de timp, bacteriile folosesc zahărul pentru a produce acizi ce atacă smalțul dentar. Majoritatea băuturilor răcoritoare carbogazoase, inclusiv cele dietetice, au același efect și, prin urmare, sunt dăunătoare pentru dinți. Cele care conțin și cofeină pot provoca uscarea cavității bucale”, explică specialistul ortodont.
Alcoolul
Alcoolul cauzează deshidratarea și uscăciunea gurii, iar persoanele care îl consumă excesiv pot descoperi că fluxul de salivă este redus în timp, ceea ce poate duce la formarea de carii dentare și alte infecții orale, cum ar fi gingivita. Consumul în exces de alcool crește și riscul de apariție a cancerului oral.
“Consumat în exces, alcoolul reprezintă o amenințare pentru dantură și pentru sănătate la modul general. Un pahar de vin cu ocazia unui moment special nu este, însă, un pericol, fiind recomandat totuși să clătim gura cu apă după”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.
Pâinea albă
Aceasta rămâne printre dinți și conține foarte mult amidon, pe care enzimele din compoziția pâinii și a salivei încep să o descompună în zahăr, asigurând o sursă constantă de hrană pentru bacterii și favorizând acumularea plăcii bacteriene, producătoare de carii și gingivită.
Popcornul
Foarte bun pentru a fi savurat la un film, popcornul poate rămâne blocat între dinți, de unde trebuie scos cât mai curând. "Foarte important este să folosim ața dentară și nu scobitoarea pentru acest lucru, deoarece cea din urmă rănește gingia, producând retracții gingivale, și favorizează apariția pungilor parodontale", atenționeaza doamna doctor Mihaela Dan.
Așadar, consumând cu moderație alimentele care pot dauna danturii și respectând o igienă orală riguroasă, ne putem păstra zâmbetul frumos și sănătos cât mai multă vreme. Atenție, însă: periajul dinților imediat după consumarea unor alimente sau băuturi cu un nivel mai ridicat de acizi nu este întotdeauna recomandat deoarece dinții sunt mai poroși și fragili imediat după expunerea la aciditate. Cel mai bine este să clătim cu apă și să treacă o scurtă perioadă de timp înainte de periaj.
***
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-facială, a absolvit în urmă cu 18 ani Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completându-şi studiile cu o perioadă de 3 ani de specializare în ortodonţie şi ortopedie dento-facială.Dorinţa de continuă dezvoltare personală a determinat participarea constantă la cursuri de specializare în ţară şi în străinătate, precum şi înfiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.
Foto homepage: AXL /Shutterstock
Foto int pag 2: beats1 /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară