Obezitatea
“Existenta numarului crescut de cazuri de obezitate, dar si de diabet zaharat tip 2, sugereaza necesitatea unei strategii nutritionale. Cerealele integrale reprezinta o alegere benefica in acest sens, datorita continutului de fibre alimentare ajuta la prevenirea obezitatii, deoarece pot inlocui alimente cu densitate calorica mare si reduc aportul energetic, producand astfel o scadere in greutate. De asemenea, datorita capacitatii crescute de absorbtie a apei, cerealele integrale cresc volumul alimentelor ingerate, producand o senzatie de satietate precoce”, precizeaza Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Diabetul zaharat
Consumul de cereale integrale este inclus in recomandarile pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a 3 portii de cereale integrale zilnic riscul de aparitie a obezitatii este redus cu 21 – 27% si, in plus, aportul de cereale integrale este asociat cu imbunatatirea sensibilitatii la insulina1.
Din 2002, cerealele integrale sunt incluse in recomandarile Asociatiei Americane pentru Diabet vizand dieta in tipul 1, cat si in tipul 2 de diabet zaharat 2.
Studiile clinice arata ca persoanele care consuma zilnic alimente ce contin cereale integrale, ca parte a unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata sanatos, au o probabilitate mai mica de a inregistra in timp cresteri in greutate, iar incidenta obezitatii in randul celor care consuma trei sau mai multe portii de cereale integrale pe zi este mai scazuta3.
Bolile cardiovasculare
„Studiile epidemiologice au demonstrat ca cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului si, prin urmare, la scaderea cu 27-37% a riscului de evenimente coronariene atat la barbati cat si la femei4”, completeaza Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Neoplaziile
Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum si a cancerului de san. Cerealele integrale realizeaza absorbtia unor substante toxice sau cu potential carcinogenetic, existand o corelatie inversa intre aportul de fibre si aparitia neoplasmului de san5.
Permanent preocupata de imbunatatirea starii de sanatate a consumatorilor, compania Nestlé a imbunatatit, inca de la inceputul anului 2006, profilul nutritional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le ofera consumatorilor optiuni nutritionale superioare si sporesc importanta acordata primei mese a zilei.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice