IN ACEST ARTICOL:
Specialistul ortodont a explicat care sunt etapele de dezvoltare ale unei carii dentare și care sunt riscurile la care ne expunem dacă tratarea ei este întârziată prea multă vreme.

3. Durerea la rece, dulce și acru 

Această senzație de durere poate apărea uneori chiar înainte de cavitatea vizibilă, mai ales la cariile interdentare. Dacă durerea ține doar cât acționează stimulul sau durează maxim 10 minute, nervul încă poate fi salvat. Așadar, este recomandat ca vizita la stomatolog să nu mai aștepte.

4. Durerea apare spontan

“Dacă durerea apare fără motiv, sau la cald, rece, dulce, acru și durează mai mult de 10 minute, iradiază (se răspândește la dinții vecini sau chiar de pe maxilarul opus) – acesta este semnul că a apărut pulpita, iar nervul trebuie scos de urgență. Durerea simțită acasă este cu mult mai mare decât orice disconfort resimțit la stomatolog, unde se lucrează sub anestezie, iar singura durere este cea produsă de pișcătura acului de anestezie”, spune specialistul ortodont.

5. Colorarea întregii coroane a dintelui în maroniu produsă de moartea nervului

În acest stadiu aducerea dintelui la culoarea normală, identică cu cea a vecinilor sănătoși, este foarte dificilă. Albirea internă nu dă întotdeauna rezultatele așteptate sau acestea sunt temporare, iar remediul va fi o fațetă sau o coroană – un sacrificiu cam mare, dacă ne gândim că am pornit de la o simplă carie neglijată. 

6. Umflarea obrazului, durere puternică, umflarea ganglionilor

Aceste simptome indică faptul că a apărut parodontita apicală acută. 

“Dacă s-a permis unei carii dentare să se dezvolte până în acest punct, infecția s-a răspândit în os, în gingie, spre sinusurile maxilare, uneori spre gât și, prin sânge, în întregul organism. Este imperios necesar să mergem la medic și să urmăm toate etapele de tratament, nu doar prima etapă, în care sunt tratate simptomele vizibile și dispare inflamația”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan.

7. Caria distruge intreagă coroana

Chiar și în “al doisprezecelea ceas”, încă mai sunt șanse de a salva rădăcina, de a face un pivot, iar apoi coroană artificială. “Dacă, însă, la vârful rădăcinii este o infecție cronică extinsă sau caria a afectat și rădăcina, dintele va fi extras: deja am așteptat foarte mult până să ne prezentăm la medic. Înlocuirea dintelui se va face cu un implant sau cu o punte dentară, care presupune, însă, sacrificarea nervului dinților vecini, posibil sănătoși”, spune specialistul ortodont.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri