Viitorul aparține terapiilor personalizate, care țin cont de caracteristicile genetice ale fiecărui tip de tumoare. Însă acestea funcționează în contextul respectării protocoalelor internaționale de tratament. Experta vorbește și despre importanța menținerii unei bune imunități, pentru că dezechilibrele pot crea terenul perfect pentru apariția cancerului. În privința terapiilor naturiste, medicul oncolog este ferm.
“Eu nu le recomand pacienților mei terapiile alternative pentru că eu cred în tratamentele a căror eficacitate a fost demonstrată științific, prin studii confirmate la nivel mondial. Nu am nimic împotriva plantelor din piață sau din grădină, din care se fac de exemplu, ceaiuri. Dar dacă vorbim despre un produs farmaceutic, de un extract, vorbim despre un produs concentrat. Și desigur, poate avea un efect imunomodulator, dar nu sunt convinsă că acesta va fi benefic pentru organism la pacienții care fac chimioterapie. Așa că dacă nu există studii dovedite despre beneficiile acestor extracte, nu le permit pacienților să le folosească. Pot bea ceaiuri de plante, pot adăuga în salate diverse plante, dar nu ar trebui să consume produse farmaceutice din plante, extracte concentrate. E alegerea lor dacă vor să urmeze tratamentul oncologic cu beneficii dovedite prin studii sau dacă vor să apeleze la produse din plante. Dar acestea nu merg împreună”, spune Prof. dr. Inci Ayan.
În contextul unui număr crescut de persoane care suferă de cancer, medicii recomandă părinților să nu rateze vizita anuală la medic cu copiii și programele de check anual destinate evaluării sănătății celor mici. Din lista de teste recomandate copiilor de către specialiștii Acibadem fac parte examenul pediatric, examenul oftalmologic, evaluarea ORL, cea stomatologică și examinarea radiologică, la indicația medicului. Programele de check-up includ și analize de sânge precum glucoza, sumarul de urină, melena, colesterolul total, examenul parazitologic și HBsAg (antigenul pentru virusul hepatitei B).
“Iar dacă vrem să facem ceva să prevenim cancerul, trebuie să ne gândim la cauze. Care sunt cauzele care duc la cancer? Care sunt factorii pe are îi putem evita? Trebuie evitate infecțiile. Cum? O cale este cea a vaccinării. Vaccinul contra hepatitei B trebuie făcut imediat după naștere. Cel pentru HPV, la vârsta de 12 ani. Și normele de igienă ne ajută să prevenim infecțiile. Un sistem imunitar puternic este cel care ne apără de boli. Infecțiile și alergenii obosesc sistemul imunitar și el nu mai poate lupta împotriva cancerului. Părinții trebuie fie foarte atenți la stare de sănătate a copiilor și, bineînțeles, la alimentație”, concluzionează Prof. dr. Inci Ayan.
Foto homepage: Photographee.eu /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri