La ora actuală, specialiștii vorbesc despre cancer ca despre o boală cronică, ce apare în contextul creșterii speranței de viață, dar și al dezechilibrelor alimentare, emoționale și stresului. În prezent și tratamentele moderne sunt tot mai eficiente și mai adaptate particularităților fiecărui caz astfel că putem vorbi fără exagerare de tratamente “personalizate”.
“În spatele unui medicament oncologic inteligent, care acționează chiar și la nivel molecular, stau zeci de ani de cercetare, deci investiție de inteligență, dar și financiară imensă, plus timp. De aceea aceste medicamente au un preț considerabil. Tratamentele din țara noastră respectă standarde și protocoale internaționale, în prezent derulează studii clinice cu astfel de noi molecule. Eradicarea completă a cancerului este însă un obiectiv maximal care probabil nu va fi atins într-un viitor previzibil. Poate fi diminuat însă foarte consistent impactul social al acestei boli prin programe comprehensive de control al cancerului, care implică măsuri de prevenție, diagnostic precoce și tratamente tot mai avansate”, precizează Dr. Valentin Cernea.
Soluții există, iar programele de teste și analize efectuate regulat pot pune în evidență cancerele în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt maxime. Medicii avertizează asupra unei situații periculoase: orientarea către medicamente naturiste, în detrimentul terapiilor care au la bază studii serioase.
“Ca medic cu experiență de 40 de ani, pot spune atât: medicina funcționează pe dovezi științifice. Nu cunosc eficiența acestor terapii alternative, însă ceea ce pot recomanda este ca tratamentul consacrat să nu fie abandonat în favoarea acestora, deoarece sunt verificate prin studii îndelungate, pe mulți pacienți. Dacă un bolnav chiar are încredere că un produs naturist îl va ajuta, nu îl descurajez, nu îl judec. Doctorul nu judecă alegerile pacientului! Interdicția are adesea drept consecințe efecte nedorite. Însă pacientul trebuie să înțeleagă și să respecte recomandările medicului. Așa cum respectăm legile de circulație, așa trebuie să respectăm și ceea ce spune medicul”, concluzionează Conf. Dr. Valentin Cernea.
Profesorul Cernea, expert în radioterapie, a început, de curând, colaborarea cu spitalul Onco Card din Brașov, centru dedicat prevenirii, diagnosticării și tratării cancerului. Onco Card este un centru integrat de servicii oncologice și are încheiat un contract cu Casa Națională de Sănătate, astfel încât pacienții oncologici beneficiază de servicii medicale gratuite.
Foto homepage: CI Photos /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri