“Hiperpigmentarea apare uneori si ca un efect secundar al unor medicamente sau la contactul cu unele substante chimice, cum ar fi cele folosite in desenarea tatuajelor. Produsele iritante, chiar si cele folosite pentru tratamentul acneei, precum retinoizii, benzoil peroxidul, hidroxiacizii, chiar daca sunt de multe ori folosite pentru tratamentul pigmentarii, utilizate inadecvat vor agrava sau favoriza hiperpigmentarea”, a completat domnul doctor Laurentiu Vladau.
3. Expunerea la soare
Expunerea in exces la radiatiile solare este cea mai frecventa cauza a hiperpigmentarii cutanate. Petele solare au, de obicei, o culoare maro deschis (pistrui) si apar mai ales pe fata, pe gat, pe piept si pe maini – asadar in zonele care sunt expuse in principal razelor UV. Persoanele care au tonuri deschise pana la medii ale pielii vor dezvolta pistrui, care devin si mai pregnanti odata cu expunere continua la soare.
“Expunerea la soare fara folosirea unor produse cu factor de fotoprotectie va favoriza si agrava intotdeauna hiperpigmentarea. De obicei, melanina absoarbe majoritatea radiatiilor ultraviolete daunatoare ale soarelui, dar daca pielea este expusa acestor radiatii UV prea mult timp, nu doar ca pot aparea pete pe piele si pistrui, dar exista riscul ca petele deja existente sa devina mai intunecate si mai vizibile”, atentioneaza specialistul dermatolog.
Desi afectiunea nu este periculoasa din punct de vedere medical, aceasta poate afecta calitatea vietii persoanelor care se confrunta cu ea, fiind asociata cu probleme cum ar fi de stima de sine scazuta si chiar depresie. Din fericire, majoritatea cazurilor de hiperpigmentare raspund bine la tratament - aceasta fiind una dintre cele mai raspandite afectiuni cutanate, exista un interes continuu in a dezvolta metode noi pentru tratarea ei, de la produse topice pana la proceduri dermatocosmetice efectuate in cabinetele dermatologice.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară