5 Noiembrie 2018 publicat în Sanatate 55 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cariile sunt cauzate de o combinație de factori, inclusiv bacteriile și acizii din gură, gustările frecvente, băuturile dulci și acidulate, la care se adaugă, desigur, și o igienă dentară necorespunzătoare.

3. Calitatea scăzută a a smalțului dentar

Copilul poate moșteni un smalț de mai slabă calitate de la unul dintre părinți sau acesta poate fi afectat de alimentația și bolile mamei din timpul sarcinii, deoarece dinții de lapte încep să se formeze încă din viața intrauterină. De asemenea, îmbolnăvirile frecvente în copilărie și carențele alimentare mari ar putea afecta smalțul dinților permanenți.

4. Inghesuirile dentare

Inghesuirile dentare nu permit pătrunderea periuței dentare și a aței dentare pentru curățarea dinților și astfel apar cariile. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar mobil în copilărie sau fix la adolescent sau adulți devine o necesitate și nu doar un moft estetic, pentru a preveni complicațiile cariei care pot ajunge până la abcese, infecții orale și pierderea dintelui.

“Dinții înghesuiți favorizează apariția unor zone în care se poate acumula cu ușurință placa dentară. Mușcătura incorectă la rândul ei poate provoca erodarea rapidă a smalțului pe anumiți dinți, lăsând dentina expusă atacurilor acizilor. Ortodonția este o măsură bună de prevenire a cariilor, deoarece dinții perfect aliniați și o mușcătură corectă, alături de o bună igienă orală, scad considerabil șansele de a dezvolta carii dentare de-a lungul vieții”, explică specialistul ortodont.

Prin urmare, beneficiile tratamentului ortodontic nu sunt doar estetice, ci și de sananate dentară, osoasă și gingivală, fiind recomandat ca purtarea aparatului dentar să fie luată în calcul încă de la o vârstă fragedă dacă este necesar, pentru a evita apariția cariilor pe viitor.

Așadar, deși nu putem elimina bacteriile care se găsesc în gură, limitarea cantității și a frecvenței zaharurilor și acizilor din dietă, menținerea unei alimentații sănătoase, alături de o bună igienă orală si vizite regulate la medicul stomatolog sunt condițiile necesare și suficiente pentru a asigura o dantură sănătoasă și a ne feri de apariția cariilor.

***

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-facială, a absolvit în urmă cu 18 ani Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completându-şi studiile cu o perioadă de 3 ani de specializare în ortodonţie şi ortopedie dento-facială. Dorinţa de continuă dezvoltare personală a determinat participarea constantă la cursuri de specializare în ţară şi în străinătate, precum şi înfiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri