IN ACEST ARTICOL:
Stafidele acumuleaza, intr-un mod concentrat chiar, toate proprietatile nutritionale ale strugurilor. Daca faceti multa miscare, daca va simtiti lipsit de vitalitate sau daca va aflati intr-o perioada de convalescenta sau de refacere dupa o boala, nu ezitati sa consumati cateva stafide zilnic.

Micute, dulci ca mierea, delicioase, dand savoare oricarui desert, astfel am putea caracteriza stafidele, strugurii uscati pe care multi dintre noi evita sa-i consume din cauza continutului ridicat de zahar, de 8 ori mai mare decat in cazul strugurilor proaspeti.

Un studiu efectuat insa recent demonstreaza ca stafidele au rolul de a scadea apetitul, reducand in acelasi timpul riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. De aceea, din dieta femeilor cu varsta cuprinsa intre 50-70 stafidele nu au voie sa lipseasca. Sunt printre putinele fructe care in cantitate rezonabila, gratie aportului energetic, sunt permise in curele de slabire. Nu contin grasimi. Nu au in compozitia lor niciun pic de sare.

Stafidele contin fructoza si glucoza care produc energie in organism si nu afecteaza sanatatea dintilor prin producerea de carii asa cum o fac celelalte dulciuri continand zahar procesat chimic. 100 grame de stafide contin 268 calorii, iar strugurii din care se obtin stafidele au 76,70% apa, 21,41% zahar si 0,47% acizi organici.

Stafidele reprezinta un tonic si un energizant natural al organismului, excelent pentru a combate oboseala si a preveni depresia. Chiar daca nu intr-o cantitate prea mare, stafidele contin si vitamine din complexul B, vitamine ce ajuta la tratarea starilor de anxietate si totodata si la prevenirea caderii parului. In plus, consumul de stafide ajuta la pastrarea acuitatii vizuale pentru o perioada cat mai indelungata de timp.

De asemenea, stafidele au un continut bogat in fibre, inlesnind astfel procesul de digestie si aducand colesterolul la un nivel rezonabil. Una peste alta, stafidele acumuleaza, intr-un mod concentrat chiar, toate proprietatile nutritionale ale strugurilor. Daca faceti multa miscare, daca va simtiti lipsit de vitalitate sau daca va aflati intr-o perioada de convalescenta si de refacere dupa o boala, nu ezitati sa consumati cateva stafide zilnic.

Stafidele sunt bogate in antioxidanti numiti polifenoli avand un rol important in prevenirea aparitiei neoplasmelor, a tumorilor maligne. Stafidele mai contin si vitamine precum vitamina A sau C si o cantitate semnificativa de potasiu, substanta minerala care ajuta la fludizarea sangelui si la echilibrarea tensiunii arteriale. Prin urmare, daca suferiti de anemie sau va simtiti epuizat fizic, nu ezitati sa consumati stafide. Sistemul imunitar nu are decat de castigat, iar anumite afectiuni precum cancerul sau cele ale inimii sunt tinute deoparte. Pe langa potasiu, stafidele mai contin si minerale precum fier, calciu, magneziu, iod, care se asimileaza repede si usor de catre organism. Nu ar fi rau deloc ca in loc de bomboane sa consumam stafide, nu-i asa?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri