Micute, dulci ca mierea, delicioase, dand savoare oricarui desert, astfel am putea caracteriza stafidele, strugurii uscati pe care multi dintre noi evita sa-i consume din cauza continutului ridicat de zahar, de 8 ori mai mare decat in cazul strugurilor proaspeti.
Un studiu efectuat insa recent demonstreaza ca stafidele au rolul de a scadea apetitul, reducand in acelasi timpul riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. De aceea, din dieta femeilor cu varsta cuprinsa intre 50-70 stafidele nu au voie sa lipseasca. Sunt printre putinele fructe care in cantitate rezonabila, gratie aportului energetic, sunt permise in curele de slabire. Nu contin grasimi. Nu au in compozitia lor niciun pic de sare.
Stafidele contin fructoza si glucoza care produc energie in organism si nu afecteaza sanatatea dintilor prin producerea de carii asa cum o fac celelalte dulciuri continand zahar procesat chimic. 100 grame de stafide contin 268 calorii, iar strugurii din care se obtin stafidele au 76,70% apa, 21,41% zahar si 0,47% acizi organici.
De asemenea, stafidele au un continut bogat in fibre, inlesnind astfel procesul de digestie si aducand colesterolul la un nivel rezonabil. Una peste alta, stafidele acumuleaza, intr-un mod concentrat chiar, toate proprietatile nutritionale ale strugurilor. Daca faceti multa miscare, daca va simtiti lipsit de vitalitate sau daca va aflati intr-o perioada de convalescenta si de refacere dupa o boala, nu ezitati sa consumati cateva stafide zilnic.
Stafidele sunt bogate in antioxidanti numiti polifenoli avand un rol important in prevenirea aparitiei neoplasmelor, a tumorilor maligne. Stafidele mai contin si vitamine precum vitamina A sau C si o cantitate semnificativa de potasiu, substanta minerala care ajuta la fludizarea sangelui si la echilibrarea tensiunii arteriale. Prin urmare, daca suferiti de anemie sau va simtiti epuizat fizic, nu ezitati sa consumati stafide. Sistemul imunitar nu are decat de castigat, iar anumite afectiuni precum cancerul sau cele ale inimii sunt tinute deoparte. Pe langa potasiu, stafidele mai contin si minerale precum fier, calciu, magneziu, iod, care se asimileaza repede si usor de catre organism. Nu ar fi rau deloc ca in loc de bomboane sa consumam stafide, nu-i asa?
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural