Ce alimente să consumăm în Post?
Verdele trebuie să fie vedeta în farfurie dacă ținem Post. Așa că trebuie să optăm preponderent pentru spanac, sparanghel, fasole verde, salată, verdețuri, linte verde, varză, castraveți, ardei și dovlecei.
Foto: Stepanek Photography /ShutterstockLa polul opus sunt alimentele procesate, fără nutrienți de valoare, cele cu multă făină albă, grăsimi vegetale și zahăr. Cartofii trebuie consumați ocazional, cu măsură, și trebuie copți. Orezul se reduce la o lingură, pâinea integrală la o felie, iar fructele oleaginoase la un număr de maximum 10. Nu abuzăm de fructe, uleiuri, măsline și nici de miere. În schimb, profităm la maximum de zilele cu dezlegare la pește.
“În zilele respective, este indicat să consumăm cât mai mult pește. Chiar recomand persoanelor supraponderale și celor care vor să slăbească și vor să țină Post, 5 mese pe zi de pește cu legume de culoare verde. Se pot varia peștele roșu (somon, ton) cu peștele alb (păstrăv, cod, biban, dorada) sau fructele de mare. Sunt multe sortimente disponibile pe piață din care se pot face mâncăruri simple, ușoare, la cuptor, la grătar sau fierte. Se pot face salate cu pește, se pot folosi dressinguri diverse din muștar fără zahăr, usturoi, lămâie care dau gust bun alimentelor”, descrie variantele sănătoase medicul Florin Ioan Bălănică.
Postul este o perioadă optimă pentru a da un boost de energie și sănătate corpului. Iar fastingul - acele perioade de post intermitent - pot fi integrate cu succes în dieta omului modern, tot mai sedentar și mai expus stresului, dar și abundenței alimentare.
“Fastingul este o perioadă de minimum 14 ore de repaus alimentar, adică nu mai mâncăm nimic solid de la 8 seara până a doua zi la 10 sau 12. Rolul fastingului este arderea grăsimilor de pe organele interne și stimularea de celule noi la nivelul tractului digestiv. Sunt adeptul fastingului intermitent, dar nu ca formă generală de alimentație, ci doar în anumite perioade. Eu țin fasting intermitent cam o săptămână pe lună și mă ajută foarte mult. E o chestiune de setting mental ca sa facem acest lucru, nu e dificil. Ne ajută pentru a menține o stare bună de sănătate, este utilă și celor care vor să scadă în greutate sau care au dislipidemii, tulburări în metabolismul grăsimilor. Fastingul ajută la o ardere constantă a grăsimilor”, descrie beneficiile postului intermitent medicul Florin Ioan Bălănică, după o experiență de peste 20 de ani și 50 de mii de pacienți.
Așadar, puteți profita de perioada Postului pentru un plus de vitamine și antioxidanți din plante. În plus, vă puteți obișnui cu un program regulat de mese și gustări și puteți redescoperi gustul legumelor. La final, veți constata că vă simțiți în formă și poate chiar veți slăbi! Un motiv în plus pentru a face din cumpătare rezoluția numărul 1 pentru toată viața.
Foto homepage: Markus Mainka /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri