O greșeală frecventă a celor care vor să slăbească sau să-și mențină silueta este să înlocuiască dulciurile cu fructele, fără limită la cantitate. Acestea trebuie consumate cu măsură. Iată de ce:
“Fructele se consumă în prima parte a zilei, fiind o bună sursă de energie. Citricele se consumă în toata perioada anului, sunt bogate în zaharuri și trebuie să ne interesăm care este sursa de proveniență, mai precis, țara de unde provin și care sunt reglementările legate de siguranța alimentelor în acea țară. Fructele de import suferă un proces de conservare, pentru a rezista transportului, se consumă spălate și fără coajă”, avertizează medicul.
Înlocuiți sucurile cu apă
Cât despre sucurile dulci, acidulate, este de dorit ca acestea să fie înlocuite de apa simplă, cu lămâie. O bună opțiune o reprezintă și sucurile din legume verzi, bogate în antioxidanți și fibre, care pot fi consumate la micul dejun sau la prima gustare. Oricum, îndiferent de forma sub care le consumați, încercați să treceți pe lista de cumpărături legume din surse cât mai curate, de preferință din țările Uniunii Europene. Dacă veți consuma multe legume, vă puteți permite și desertul favorit al Sărbătorilor, cozonacul.
“Cel mai ușor desert este cel consumat ocazional și la distanță de minimum o oră de masa principală. Consumul de “dulce’’ imediat după masă presupune ca nutrienții conținuți în desert să fie folosiți pentru metabolizarea nutrienților care compun masa principală. Este important să folosim depozitele de glicogen din ficat și mușchi și grăsimea deja acumulată pentru a metaboliza ceea ce am consumat la o masă. Totodata, contează să asociem mișcarea fizică la consumul de alimente bogate în carbohidrați și grăsimi. Personal, dacă ar fi să aleg, aș alege să consum cozonac lângă un pahar de iaurt sau chefir degresat, în prima parte a zilei, adică la micul dejun sau prima gustare. Motivul este folosirea proteinei din iaurt pentru arderea carbohidraților și a grăsimilor prezente în cozonac”, explică in continuare medicul.
Alcool cu măsură, consumat între mese, nu în timpul meselor
Și nu uităm de alcool, care nu trebuie combinat cu grăsimile sau zahărul! Așadar, nu bem la mese, ci între mese! În concluzie, sănătatea începe cu citirea cu atenție a etichetelor și reducerea listei de cumpărături la carne, lactate, legume, fructe și ciocolată de calitate. Și continuă cu plimbări lungi sau practicarea sporturilor de iarnă, după fiecare masă abundentă. Mesele mici și dese sunt cheia marilor succes pe cântar, iar rezoluțiile de la început de an pot fi adoptate și aplicate chiar din prima zi de Crăciun!
Foto homepage: Anna Shepulova /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri