“În cazul în care unghia încarnată nu răspunde la tratamentele la domiciliu și își face apariția infecția, este indicată vizitarea unui medic specialist, pentru a preveni complicațiile și pentru a ameliora simptomele. În acest stadiu, o alternativa de tratament o reprezintă corecția chirurgicală, care impune înlăturarea parțială a unghiei și distrugerea unei porțiuni mici a matricei unghiale”, explică domnul doctor Laurențiu Vladau.
Îndepărtarea parțială a unghiilor implică numai îndepărtarea bucății de unghie care a “săpat” în piele. În timpul îndepărtării parțiale a unghiilor, părțile laterale ale unghiei sunt tăiate astfel încât marginile să fie complet drepte. O bucată de bumbac va fi plasată sub porțiunea rămasă liberă pentru a preveni o recidivă. În unele cazuri, medicul poate aplica o substanță chimică (fenol) pe pielea de sub unghie, pentru a preveni creșterea ei.
Mai rar, pentru a evita recidiva, se poate ajunge la matricectomie – o procedură care presupune îndepărtarea definitivă a porțiunii cu probleme din matricea unghiala.
Riscuri
Dacă este lăsată netratată, o infecție a unghiei încarnate poate evolua într-o infecție la nivelul osului, care mai departe favorizează apariția de ulcerații la nivelul piciorului, răni deschise și pierderea fluxului de sânge în zona infectată. Lezarea și moartea țesutului la locul infecției sunt posibile. O astfel de infecție poate prezenta riscuri și mai mari pentru persoanele care suferă de diabet.
Foto homepage: FotoDuets /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară