De cele mai multe ori, somnul determină modul în care decurg zilele. Atunci când nu te poți odihni cum trebuie și simți că oricât de mult ai dormi, mereu te trezești obosită, nici productivitatea ta nu va mai fi la înălțime, vei fi mai mult iritată și nervoasă, iar capacitatea de a te concentra pe problemele tale reale va fi foarte redusă. Stresul poate fi un factor care afectează calitatea somnului din fiecare noapte. În același timp însă, și condițiile din dormitorul tău pot juca un rol important. Există câteva soluții ca să-ți transformi dormitorul într-un loc cu adevărat relaxant pe timpul nopții, care să-ți ofere un somn de mai bună calitate.
5 trucuri simple ca să te poți odihni mai bine:
1. Joacă-te cu lumina din dormitorul tău
În timpul nopții, orice sursă de lumină poate fi dăunătoare somnului tău. Este un motiv pentru care ar trebui să iei în calcul să nu mai dormi cu telefonul la cap și să elimini orice surse de lumină cu LED. Un ceas analogic poate fi o alarmă suficient de bună să te poți trezi dimineața. În același timp, pune la ferestrele dormitorului tău draperii groase care să blocheze orice sursă de lumină din fața casei. Dacă preferi să citești înainte de culcare, o soluție este instalarea unor corpuri de iluminat odihnitoare pentru ochii tăi, care te vor ajuta să nu mai ții lumina principală mereu aprinsă pe timpul nopții.
2. Elimină dispozitivele electronice și TV-ul din cameră
Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci dacă vrei să te bucuri de un somn de calitate mai mare este să scapi de obiceiul de a te culca uitându-te pe tabletă sau TV la filme. Acest tip de lumină va păcăli creierul să elimine un hormon important, melatonina, păcălindu-l că este în continuare zi. Astfel, somnul poate deveni agitat și deloc odihnitor.
3. Coboară temperatura din cameră
Nimănui nu îi place frigul, însă dacă vrei ca somnul tău să fie mai odihnitor, ar trebui să te obișnuiești să cobori ușor temperatura din cameră înainte de culcare. Fie cu ajutorul aerului condiționat, fie prin deschiderea geamului de la dormitor pentru zece minute, răcorește ușor camera, altfel corpul ar putea fi împiedicat să ajungă la temperatura optimă pentru a intra în starea de somn profund.
4. Evită să faci sport înainte de culcare
Fie că mergi la sală, la bazin sau ieși să alergi prin parc, de cele mai multe ori când faci sport seara adormi repede fiind extrem de obosită. Ceea ce nu știi însă este faptul că somnul nu e de cea mai bună calitate, iar asta din cauza pulsului ridicat pe care îl ai timp de mai multe ore după activitate fizică intensă. Corpul va avea probleme să ajungă în starea de somn profund, astfel că te vei odihni superficial.
5. Nu mânca foarte mult înainte de culcare
Evită mesele mari, pline de carbohidrați, înainte de a te pune în pat, dar și fructele și ciocolata. Altfel, organismul tău va avea nevoie de o perioadă mai lungă pentru a putea digera ce ai consumat, ceea ce îți va strica somnul. Dacă nu ai probleme cu lactatele, poți să încerci un iaurt slab sau o brânză slabă de vaci înainte de culcare. Acestea se digeră mai lent, iar organismul tău va primi nutrienții de care are nevoie, pe toată durata nopții.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Photographee.eu
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri