Imediat ce vremea începe să se încălzească, organismul tău devine vulnerabil în fața virusurilor și a alergenilor. Pentru ca sfârșitul sezonului rece să nu mai fie un chin, ți-am pregătit câteva ponturi simple.
Poate că te-ai întrebat de multe ori de ce ai o sensibilitate mai mare decât oricând în perioada scurtă dintre iarnă și primăvara adevărată. Deși cei mai mulți dintre noi ar asocia răcelile și virozele cu luna ianuarie, când mercurul din termometre scade mult sub zero grade Celsius, pericolele sunt mai mari odată ce temperatura începe să crească.
Schimbările produse în presiunea atmosferică pot contribui la iritarea căilor respiratorii și la o mai mai mare solicitare a tuturor resurselor de care dispune sistemul imunitar. Măsurile pe care le poți lua pentru a proteja nu doar sănătatea ta, ci și a pe a membrilor familiei sunt mai simple decât ai crede la prima vedere.
Bea ceai de ghimbir
Datorită uleiurilor volatile și a compușilor fenolici din ghimbir, ceaiul fierbinte pe care îl poți savura în fiecare dimineață este benefic pentru sănătatea ta. Acesta reduce inflamația căilor nazale și stimulează expectorația, ceea ce va alunga aproape instantaneu durerile specifice răcelilor și virozelor. În plus, cu aroma sa puternică, ghimbirul desfundă sinusurile și te ajută să respiri mai ușor.
Ceaiul de ghimbir conține cantitate importantă de vitamina C, cu proprietăți antioxidante cunoscute. Pentru o doză suplimentară, adăugând lămâie în băutură. Dacă e o combinație prea aspră cu papilele tale gustative, poți îmblânzi gustul puternic al ceaiului adăugând o linguriță de miere. Astfel, vei obține un remediu gustos și natural împotriva răcelii, de care te poți bucura chiar de la micul dejun.
Întărește-ți imunitatea prin alimentație
Dacă vorbim despre prima masă a zilei, este bine să reamintim importanța ei deosebită pentru starea ta generală de bine. Nu vorbim despre aportul unui mic dejun consistent într-o nutriție echilibrată, ci despre avantajele nesperate pe care ni le-ar putea aduce în lupta cu răceala de sezon. Dacă vei include iaurtul în dieta ta zilnică, îi vei putea asigura organismului tău o doză consistentă de probiotice, încă de la prima oră.
Cu o acțiune directă asupra inflamațiilor și cu un efect de ameliorare a simptomelor asociate răcelii, probioticele din iaurt întăresc sistemul imunitar pe termen lung. Eficacitatea iaurtului este dată de conținutul bogat de magneziu, seleniu și zinc, dar și de prezența vitaminei D. Beneficiile iaurtului sunt, însă, mult mai numeroase de atât, iar ele nu fac decât să se adauge unui gust delicios.
Limitează consumul de zahăr
Cu siguranță te gândești la efectele nefaste ale zahărului asupra siluetei tale, dar această recomandare merge mai departe de atât. De fapt, creșterea numărului de kilograme provoacă, pe termen lung, distrugerea celulelor albe care absorb bacteriile patogene.
Un alt efect secundar al îngrășării cauzate de consumul ridicat de zahăr este dereglarea echilibrului florei intestinale. Explicația este una cât se poate de simplă: zahărul ucide bacteriile benefice, favorizând apariția toxinelor în organism.
Poartă o mască medicală
Cu siguranță ai văzut tot mai des persoane care aleg să se protejeze de virusuri într-un mod cât se poate de evident, cu ajutorul măștilor medicinale. Deși ar putea părea o măsură ușor exagerată, folosirea lor nu este descurajată de medicii specialiști, însă are și câteva reguli de care trebuie să ții cont.
Măștile se poartă întotdeauna peste bărbie, gură și nas, cu partea colorată în exterior. Deși nu pot opri virusurile care circulă libere prin atmosferă, acestea opresc cu succes particulele care ne pot irita mucoasa și picăturile de salivă care conțin bacterii. Ele sunt de unică folosință și trebuie schimbate imediat ce se umezesc.
Dezinfectează mediul în care trăiești
Bacteriile te pândesc la tot pasul, iar dacă în mijloacele de transport în comun sau pe stradă ai posibilități limitate de a te apăra, în casa ta poți face multe. Clanțele ușilor, mânerul frigiderului, instalațiile sanitare sau blatul de bucătărie sunt medii pe care agenții patogeni se dezvoltă nestingheriți, chiar și atunci când curățenia pare desăvârșită. Dacă vrei să reduci pe cât posibil toate riscurile, trebuie să cureți și să dezinfectezi ustensilele de gătit și tocătorul atât înainte, cât și după ce gătești, cu produse de calitate.
Pentru ca microbii din baie să nu se răspândească în toată casa, trage apa doar după ce ai acoperit vasul de WC cu capacul și nu depozita periuțele de dinți la vedere. Curățarea băii trebui făcută cât mai des cu putință, iar produsele dezinfectante trebuie să fie eficiente și împotriva mucegaiului. Mobilierul cu textile moi, întrerupătoarele și telecomenzile din dormitor trebuie dezinfectate la fiecare trei zile.
Dormi suficient
Deși nimic nu te protejează mai bine ca somnul, neglijezi tot mai des această nevoie a organismului. Atunci când nu dormi suficient de mult, organismul își inhibă secreția de citokine, proteine de care are nevoie pentru a lupta cu infecțiile și inflamațiile.
Nu se poate spune că somnul prelungit are în sine efect curativ, dar cu siguranță lipsa lui îți slăbește organismul. Deficitul cronic de somn reduce eficacitatea anticorpilor care luptă cu microorganismele și chiar îngreunează răspunsul organismului la vaccinul antigripal.
Nimeni nu ar trebui să petreacă începutul primăverii cu nasul în șervețele și cu fața acoperită de fular, așa că folosește sfaturile care ți se potrivesc și bucură-te de viață!
Credit foto: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri