De obicei, mai ales la noi in tara, femeile se tem sa foloseasca anticonceptionalele astfel incat sa le opreasca si menstruatia, considerand ca este natural ca lunar sa aiba sangerari si ceea ce e este natural ar trebui sa fie si mai sanatos. Sunt insa femei care aleg intreruperea menstruatiei odata cu administrarea contraceptivelor. Medicul ginecolog discuta cu femeia in cauza si daca aceasta doreste menstruatie, doza de hormoni administrata va fi una diferita fata de cea care s-ar fi administrat in cazul cand pacienta nu vroia menstruatie. Cand aceasta doreste normalitatea menstruala lunara, de obicei se face o mica pauza lunara in doza de contraceptiv, spre exemplu nu se mai ia o pilula intr-o anumita zi bine stabilita de medic.
Daca va aflati sub administrare de contraceptive, vorbiti cu medicul ginecolog despre perioada in care doriti sa nu mai aveti menstruatie pentru a face o usoara modificare in dozele de contraceptiv pentru perioada respectiva.
In 2007 a fost aprobata pe piata medicala distribuirea unei pastile care are scopul de a opri menstruatia, cu doze foarte mici de hormoni. Aceasta pastila care opreste definitiv menstruatia pe tot parcursul administrarii ei (daca administrarea este intrerupta menstruatia revine), Lybrel, se administreaza in mod continuu in fiecare zi din an si este indicata femeilor care considera ca ciclul lor este prea dureros, dezagreabil sau deranjant si care doresc sa se elibereze de calvarul ciclului menstrual.
Cum puteti intarzia sau scurta menstruatia?
Intarzierea menstruatiei este mai dificila si de obicei se realizeaza tot prin intermediul contraceptivelor hormonale, insa scurtarea ciclului menstrual, a sangerarilor, se poate obtine in urmatorul mod: incepand cu doua zile inainte de momentul cand stiti ca vor incepe sangerarile menstruale incepeti si luati calciu (efervescent sau sub forma de pastile, la o doza corespunzatoare prospectului). Continuati sa luati calciul si pe tot parcursul sangerarilor menstruale.
De asemenea in prima, a doua zi (si uneori si a treia, daca de obicei sangerarile dureaza peste 5 zile) administrati o fiola de vitamina K dimineata. Astfel perioada de sangerari menstruale se va diminua cu una pana la 3 zile (pentru cele care au menstruatie de 6 zile). Atentie, atat calciul cat si vitamina K prezinta contraindicatii la unele afectiuni. Calciul nu se administreaza in bolile cardiace, renale sau de musculatura. De asemenea vitamina K modifica coagubilitatea sangelui in sensul ca accelereaza inchiderea vaselor lezate (inclusiv pe cele de la nivel uterin care sangereaza in timpul menstruatiei). Astfel, persoanele cu tulburari de coagubilitate sau cu boli cardiace, fumatoare etc prezinta contraindicatie la vitamina K.
Este indicat sa vorbiti cu medicul de familie inainte de a incerca orice metoda de oprire sau intarziere a menstruatiei.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
Riscurile si beneficiile anesteziei apidurale
5 alimente periculoase care predispun la osteoporoza
Sarcina dupa anticonceptionale
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară