7 Martie 2019 publicat în Sanatate 20 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Tratarea mâncărimii pielii pe termen lung necesită identificarea și îndepărtarea cauzei aflate la baza afecțiunii.

“Senzația de mâncărime a pielii este întâlnită frecvent la persoanele care au o boală ce le afectează sângele și pot fi, de asemenea, un simptom al unei bolii renale în stadiu avansat. La acești oameni, mâncărimea va fi larg răspândită și, mai ales, intensă pe spate, pe brațe și pe picioare. Mâncărimea pielii este, de asemenea, comună la persoanele care suferă de boli hepatice, cum ar fi hepatita C, ciroza sau o obstrucție a ductului biliar. Când mâncărimea este un semn al bolii hepatice, aceasta începe adesea pe palme și tălpi și se extinde ulterior în alte părți ale corpului”, spune domnul doctor Laurențiu Vlădău.

3. Anumite medicamente

În cazul în care senzația de mâncărime a apărut odată cu începerea unui nou tratament, atunci aceasta ar putea fi cauza.

“Anumite medicamente, cum ar fi statinele (utilizate pentru colesterol), medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale și opioidele, sunt toate cunoscute ca provoacă o senzație de mâncărime care nu este neapărat însoțită de leziuni ale pielii. În unele cazuri, mâncărimea se va opri spontan odată cu încetarea medicației. Este recomandată consultarea medicului curant, care poate recomanda trecerea la un alt medicament”, explica specialistul dermatolog.

4. Iritație și reacții alergice

Pielea poate dezvolta o reacție alergică la anumite substanțe, dintre care frecvent întâlnit este nichelul, prezent în multe produse folosite în fiecare zi, de la telefoane mobile, bijuterii, rame de ochelari, fermoare și catarame. Alte substanțe care pot provoca reacții alergice ale pielii includ: lac de unghii, parfumuri, șampoane, latex etc.

Dacă mâncărimea nu dispare în urma tratamentului la domiciliu, daca este severă, recidivează sau este asociată cu alte simptome - cum ar fi roșeața și umflarea pielii sau icterul (îngălbenirea pielii și a albului ochilor) este recomandată o vizită la medicul dermatolog, care poate diagnostica cu exactitate natura afecțiunii, recomandând o schemă potrivită de tratament în funcție de fiecare caz în parte.

Foto homepage: By Khaoniewping /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri