8 Martie 2019 publicat în Sanatate 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Doctorul Vitalii Mironescu, specialist chirurgie generală, explică de ce apar aceste vene dilatate, cât sunt de periculoase și ce tratamente funcționează.

Asociate în trecut cu vârsta a treia, varicele afectează acum tot mai mulți tineri de 25-35 de ani. Sedentarismul, kilogramele în plus, alimentația necorespunzatoare, purtarea pantofilor cu toc, statul prelungit în picioare, dar și pe scaun, sunt doar câteva dintre obiceiurile care duc la apariția acestor vene dilatate. Se estimează că unul din cinci români suferă de varice, într-o formă sau alta, însă prea puțini știu cum să le abordeze, înțeleg de ce au apărut, cât de grave sunt și cum pot scăpa de ele.

Varicele sunt vene dilatate de la nivelul membrelor inferioare, prezentând o alterare a circulației saguine. Apar atunci când vasele de sânge își pierd din elasticitate, capacitatea lor de a se contracta scade, se măresc fără a mai putea reveni la forma inițială și nu mai permit sângelui să circule normal.

Foto: Solarisys /Shutterstock

Potrivit medicului Vitalii Mironescu, specialist chirurgie generală în cadrul OK Medical, nu există o cauză clară a formării lor, fiind implicați mai mulți factori interni și externi: „Boala nu se moștenește, dar există o predispoziție la pacienții care au în familie rude de gradul întâi cu varice. Intervin, de asemenea, și factorii externi, ca stilul de viață, alimentația, obiceiul de a purta zi de zi tocuri, încălțăminte și îmbrăcăminte prea strâmtă, inconfortabilă, fumatul sau tratamentul cu anticoncepționale orale. Băile fierbinți pot, la rândul lor, să producă o dilatare a venelor, favorizând debutul bolii”, explică Dr. Mironescu.

Sarcina este și ea o perioadă cu risc mare în ceea ce privește apariția varicelor, deoarece, în special în ultimul trimestru, presiunea și greutatea sunt puse mai mult pe membrele inferioare.

Singurul lucru bun în ceea ce privește varicele este că sunt ușor de depistat, putând fi observate uneori cu ochiul liber. Mulți stau cu ele ani în șir, considerându-le doar o problemă estetică. Însă varicele vin cu o mulțime de neplăceri, chiar riscuri.

„Primele simptome sunt senzațiile de greutate în picioare după o zi obositoare, de arsură, de mâncărime la nivelul pielii. Cu timpul, apar dureri în jurul zonei afectate, pielea devine mai uscată, subțiată, inflamată, apar sângerări după leziuni minore. Riscurile sunt să apară probleme mai grave, precum tromboza profundă, dermatita de stază, ulcerația de gambă, hemoragia prin ruperea varicelor sau chiar embolismul pulmonar”, avertizează dr. Vitalii Mironescu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri