Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că acest obicei, inofensiv la prima vedere, poate produce efecte grave asupra sănătății orale, afectând calitatea vieții și, în unele cazuri, chiar și trăsăturile faciale ale individului.
Există o serie de teorii cu privire la cauzele bruxismului, această afecțiune fiind asociată fie cu probleme ale căilor respiratorii, cum ar fi apneea în somn, cu probleme dentare (de exemplu mușcătura anormală) și, nu în ultimul rând, cu stilul de viață – stresul, anxietatea sau hiperactivitatea fiind în multe cazuri strâns legate de apariția acestui obicei.
Bruxismul apare mai frecvent noaptea, dar unele persoane scrâșnesc dinții involuntar și ziua. “Deoarece bruxismul are loc adesea în timpul somnului, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de acest obicei. Persoanele care fie se trezesc cu maxilarele încleștate, dureri difuze de dinți și de mușchi în zona maxilarelor și tamplelor, dureri de cap și dureri lângă ureche (articulația temporo-mandibulară), fie prezintă toate sau doar o parte dintre aceste simptome în timpul zilei, este foarte probabil să sufere de bruxism”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
Din păcate, bruxismul nu apare doar la adulți, afecțiunea fiind întâlnită, într-un procent mai mic, și la copii. “Copiii au tendința să își scrâșnească dinții atunci când ies dinții de lapte și iarăși odată cu apariția dinților lor permanenți. Bruxismul nu cauzează probleme grave în cazul danturii primare, însă dacă acest obicei continuă odată cu dentiția permanentă, pot apărea dureri de maxilar, dureri de cap, uzura dinților etc.”, atenționează specialistul ortodont.
Efectele bruxismului
Deși scrâșnirea dinților pare puțin dăunătoare la prima vedere, odată cu trecerea anilor persoanele care au acest obicei vor experimenta efectele sale negative. Smalțul este cel mai dur țesut din organism, însă forța mușchilor masticatori este foarte mare, iar frecarea dinților vreme îndelungată va duce la tocirea lui. Uneori aceasta poate fi atât de severă, încât distruge stratul de smalț ajungând la dentină (prin care trec terminații nervoase), care este mai moale și mult mai ușor de tocit.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară