1 Aprilie 2019 publicat în Sanatate 14 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvent întâlnite la ora actuală în practica medicală.

“Acum, chirurgia colorectală se face din ce în ce mai puțin fără pregătire colonică, adică nu se mai evacuează colonul de materii fecale. S-a demonstrat că e mai bine pe termen lung. Pregătirea colonică se face doar înainte de colonoscopie. Colonul este obișnuit cu bacteriile, iar noi intervenim conform protocoalelor. Sigur că există un timp septic, dar îți iei măsuri de precauție ca totul să fie bine. Pregătirea colonică e traumatizantă pentru colon și generează un grad de edem la nivelul peretelui colic. Or, tu vrei să îndepărtezi o porțiune de colon și să faci o cusătură între două părți de colon care sunt edemațiate. Și atunci, s-a constatat că acest edem are de-a face cu fistula digestivă postoperatorie. Și atunci, la cazurile selecționate și la care se poate, mai bine nu faci această pregătire colonică ca să fie mai sigur din punct de vedere al aanstomozei și sângerării digestive. În plus, postoperator, tranzitul intestinal se reia mai ușor”, afirmă chirurgul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Dr. Victor Tomulescu: ”Screeningul identifică cancerul colorectal înainte ca o persoană să aibă simptomatologie” Cum depășim frica de colonoscopie? Dr. Alina Constantin: Principalele temeri ale pacienților sunt frica de disconfort, aflarea unui rezultat negativ și anxietatea legată de pregătirea pentru procedură Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani

În anumite situații, din protocolul de terapie al cancerului colorectal face parte și radioterapia.

“Radioterapia se face în cancerele de rect, care se poate împărți în superior, mijlociu și inferior. Pentru tumorile de rect superior, primul timp terapeutic indicat e cel chirurgical. Pentru tumorile de rect mijlociu și inferior, se face inițial radioterapie, iar la 6 săptămâni după radioterapie, se face intervenția chirurgicală, prin care se scoate ce e de îndepărtat, se analizează histopatologic și în funcție de rezultat, există posibilitatea să se asocieze chimioterapie postoperatorie”, descrie indicațiile radioterapiei medicul Ștefan Tucă.

Un pacient operat pentru cancer de colon trebuie să meargă la medic din 6 în 6 luni pentru monitorizarea stării de sănătate. Aceasta poate include colonoscopii, tomografii și alte investigații. La ora actuală, multe dintre cancerele colorectale pot fi evitate printr-un stil de viață sănătos, fără fumat, alcool și cu diete bogate în legume și fructe.

Cancerul de piele: cauze, manifestări și opțiuni de tratament Anca Parghel, o voce de excepție a jazzului românesc. A murit crezând că va învinge cancerul Parenchimul pulmonar nu are receptori de durere! De multe ori, tumorile pulmonare se descoperă întâmplător. Interviu cu Dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, despre cancerul bronhopulmonar

Foto homepage: crystal light /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri