9 Mai 2019 publicat în Sanatate 7 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Depistat la timp, melanomul malign se poate trata cu succes. La ora actuală, printre terapii se numără excizia chirurgicală, imunoterapia, tratamentele targetate și radioterapia, în funcție de stadiu și de tipul de melanom.

Dacă e vorba de un pacient special, cu un istoric familial sau cu un melanom, cu expuneri masive la soare și cu toți factorii de risc pentru melanom, atunci trebuie mers la un medic supraspecializat în cancere cutanate pentru o fotografiere a întregului corp, o hartă a nevilor, follow up digital prin dermatoscopie care durează și 2 ore. În cazul unui pacient cu un număr mare de alunițe atipice, examinarea poate dura și 4 ore. Nu examinăm fiecare aluniță la follow-up-ul digital: facem dermatoscopia inițială și apoi monitorizăm alunițele cu probleme, în funcție de fiecare caz în parte și de factorii de risc ai pacientului. E nevoie de o practică zilnică de 3 ani pentru a face dermatoscopia și pentru a pune un diagnostic diferențiat de melanom malign față de o keratoză seboreică care apare ca urmare a îmbătrânirii, a acumulării de pigment în piele”, atrage atenția medicul dermatolog asupra unui consult medical supraspecializat.

De asemenea, orice persoană ar trebui să fie atentă nu doar la piele, ci și la semnele care apar la nivelul unghiilor, scalpului sau mucoaselor. Orice leziune neagră, albastră, gri, roșie sau chiar roz trebuie evaluată de un medic. Diagnosticul de certitudine se pune prin biopsie, care trebuie făcută de un anatomopatolog cu experiență în problemele pielii. Asta pentru că există peste 3600 de afecțiuni cutanate, iar diagnosticul precis necesită vizita la un specialist cu mulți ani de practică în spate.

Foto homepage: dean bertoncelj /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri