Aceeași situație este remarcată de medic în cazul multor markeri tumorali: aceștia pot avea valori modificate și în alte situații care nu înseamnă cancer, precum inflamația sau o afecțiune benignă. Tocmai de aceea, valoarea markerilor trebuie interpretată de un medic specialist și trebuie corelată cu alte teste precum examinările clinice și investigațiile imagistice. Deși ar fi ideal ca un marker să pună în evidență un cancer în stadiu incipient, acest lucru nu este posibil în toate cazurile.
“Majoritatea markerilor nu sunt specifici unui anumit organ, poate doar PSA-ul (antigenul specific prostatic). Dar CA 125, de exemplu, nu este specific doar pentru ovar pentru că poate crește și în cancerul pancreatic. Însă putem localiza cancerul dacă integrăm rezultatele cu celelalte analize și cu aspectele clinice. Subliniez importanța examenului histopatologic pentru că de multe ori poate fi vorba de o tumoră secundară, o metastază, cu punct de plecare în alt loc. Și atunci un anatomopatolog cu experiență poate spune de unde a plecat un cancer”, afirmă specialista Onco Card.
Dacă în screeningul pentru cancer, markerii tumorali trebuie interpretați și în contextul altor examinări medicale, la pacienții diagnosticați cu cancer, markerii se folosesc în scopul monitorizării evoluției cazurilor respective.
“Atunci când pacientul e deja diagnosticat cu cancer, se fac diverse proceduri, chirurgie, radioterapie, chimioterapie, iar pe parcurs, pentru a se monitoriza tratamentul și evoluția cazului, se repetă markerii. Dacă au scăzut, înseamnă că tratamentul merge bine și cancerul scade din intensitate. Markerii tumorali se fac periodic în funcție de fiecare cancer în parte și de tratament. Dacă se observă o recreștere a acelor markeri, medicii suspicionează o recădere și recomandă alte examene și investigații”, spune medicul specializat în medicină de laborator.
De asemenea, Dr. Ana-Maria Ciobanu atrage atenția asupra altor aspecte importante în privința efectuării analizelor de laborator.
“Este important ca un pacient să-și facă analizele uzuale, o dată pe an. Nu avem cum să ajungem la o suspiciune de cancer sau de alt diagnostic oncologic până când pacienții nu sunt la zi cu analizele. În plus, e bine ca atunci când o persoană începe să-și facă analizele într-un loc, să continue și să le repete regulat în același loc, ca să poate fi evaluate rezultatele în evoluție. Și limitele analizelor diferă între laboratoare, pentru că se folosesc reactivi diferiți și aparatură diferită. Și unitățile de măsură în care laboratorul dă rezultatele pot fi diferite. În plus, depinde și momentul la care s-a făcut recoltarea pentru anumite analize, valorile pot fi diferite în funcție de momentul zilei când s-a făcut recoltarea”, concluzionează experta.
Foto homepage: Jarun Ontakrai /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri