Cancerul este una dintre cele mai mari provocări din istoria medicinei: este imprevizibil, necesită expertiză îndelungată pentru diagnostic și tratament, dar și resurse financiare mari pentru a fi studiat. Cancerul este a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare, cu 9,6 milioane decese pe an, și este, în primul rând, asociat cu creșterea speranței de viață.
Cele mai letale forme de cancer sunt cele de plămâni, colon, stomac, ficat și sân, iar o treime dintre decese au la bază stilul de viață dezechilibrat. În ciuda progreselor medicinei, cuvântul “cancer” sperie încă mulți pacienți, iar misiunea specialiștilor oncologi este una plină de provocări.
Foto: Kateryna Kon /Shutterstock“În unele cazuri, frica îi face pe oameni să amâne vizita la medic sau unele investigații recomandate precum tomografia sau biopsia. Și tot frica duce deseori la diagnosticări tardive. Dar la ora actuală, există programe de screening precum cele destinate depistării precoce a cancerului de sân care nu trebuie ratate pentru că pot pune în evidență boala la debut. La fel și colonoscopia trebuie făcută pentru a surprinde cât mai la debut un cancer colorectal, la fel testul Papanicolau în cancerul de col uterin sau tomografia de screening în cazul fumătorilor. Aceste teste de screening pot fi foarte eficace în diagnosticarea precoce”, spune Prof. Dr. Mustafa Bozkurt, oncolog în cadrul Acibadem.
De altfel, se știe că diagnosticarea precoce este prima condiție esențială pentru ca tratamentul cancerului să aibă cele mai mari șanse de reușită. De asemenea, încrederea pacienților în medici este esențială.
“Dacă le spun pacienților să aibă încredere în mine, iar eficacitatea tratamentelor începe să se confirme, atunci pacienții vor respecta recomandările mele. Încrederea se câștigă în timp, pe parcursul tratamentelor, nu există cuvinte magice care să le dea pe loc încredere. Astfel, încercăm să le explicăm în detaliu diagnosticul și ce e de făcut, apelăm la matematică și la cifre, apelăm la imagini pentru ca pacienții să-și poată da seama mai ușor de ceea ce va urma în clinică în ceea ce privește terapiile și evoluția cazului. Cel mai important lucru este încrederea, iar acest lucru îl obținem oferindu-le pacienților adevărul și date concrete”, adaugă specialistul.
La ora actuală, informațiile despre diversele tipuri de afecțiuni maligne sunt disponibile pe Internet. Însă acestea trebuie consumate cu discernământ, numai din surse care au susținerea experților oncologi. În plus, medicii spun că terapiile în cancer sunt de multe ori personalizate și că nu funcționează la fel în toate cazurile.
De asemenea, medicii trag un semnal de alarmă și asupra orientării pacienților către terapiile naturiste, care nu au suport științific. La fel sunt și deciziile în privința anumitor obiceiuri alimentare.
Citește continuarea pe pagina următoare >>>
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri