“Chirurgia robotică se numără printre cele mai puțin invazive metode de tratament și presupune extirparea glandei prostate și a veziculelor seminale cu ajutorul noilor tehnologii. Acestea presupun incizii mici, ceea ce implică reducerea durerii, a perioadei de spitalizare, a riscului de sângerare. Datorită tehnologiilor moderne, pacienții se recuperează și își reiau activitățile normale mult mai repede”, descrie performanțele chirurgiei robotice în urologie prof. dr. Bülent Oktay.
“În cazul chirurgiei deschise, sunt incizii multe, mari, care rămân vizibile după ani de la operație. Iar pacientul își va reaminti mereu de cancer, la duș, când se îmbracă. În cazul chirurgiei robotice, aproape că nu se mai vede nimic. În plus, intervențiile robotice reduc riscul disfuncțiilor erectile ulterioare. De obicei, pacienții cu cancer de prostată nu-și mai doresc copii. Dar există și pacienți care își mai doresc copii după intervenție, iar soluția este prezervarea spermei înainte de intervenție”, completează Prof. Dr. Saadettin Eskicorapci.
La ora actuală, medicina oferă soluții și în cazul cancerelor de prostată în stadii avansate. Este vorba despre metodele de diagnosticare și tratament din medicina nucleară, care astăzi fac parte din protocolul afecțiunilor maligne prostatice. De exemplu, se folosește Galiu-68 PSMA, substanță are o valoare deosebită pentru depistarea anumitor cancere de prostată care au recidivat sau în cazul metastazelor prostatice. De asemenea, specialiștii folosesc și alte radiofarmaceutice performante în tratarea cancerului de prostată.
“La ora aceasta, cu ajutorul lutețiului-177, putem trata afecțiuni precum carcinomul de prostată sau tumorile neuroendocrine. De asemenea, putem trata anumite leziuni metastatice osoase, leziuni metastatice osoase dureroase și anumite leziuni în artrită. Dar cea mai frecventă utilizare este în carcinomul de prostată, a leziunilor metastatice de prostată, după intervenția chirurgicală și aplicarea tratamentelor hormonale și chimioterapice. De asemenea, cu ajutorul lutețiului-177, putem oferi terapii și pentru metastazele ganglionare, în terapii paliative, pentru a ușura durerea”, descrie utilizarea lutețiului-177 prof. dr. Erkan Vardareli din cadrul grupului de spitale Acibadem.
În funcție de stadiul bolii, pe lângă intervențiile chirurgicale asistate robotic, medicii pot recomanda terapia medicamentoasă și radioterapia.
Foto homepage: Image Point Fr /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri