Anual, în jur de 9 mii de românce fac cancer mamar. Este afecțiunea numărul 1 ca frecvență în rândul femeilor, cu aproape 2,1 milioane de îmbolnăviri înregistrate la nivel global. În stadiile 1 și 2, cancerul se poate trata cu succes, iar pentru depistarea precoce, femeile trebuie să meargă regulat la medic, pentru examinări, analize, ecografie și mamografie. Mamografia se face după 50 de ani după noile recomandări internaționale, și mai devreme, doar la persoanele cu rude de gradul 1 cu cancer mamar sau purtătorare ale mutațiilor BRCA 1 și 2.
Orice suspiciune de cancer trebuie evaluată în cadrul unei comisii medicale din care fac parte medicul imagist, oncologul, chirurgul, radioterapeutul și specialistul în chirurgie reconstructivă. Dacă în urmă cu 50 de ani, chirurgia era prima opțiune de tratament în cancerul mamar, astăzi, protocoalele s-au schimbat, iar medicii din România, specializați în clinici de prestigiu din Vest, le respectă pentru ca pacientele să aibă șanse maxime de vindecare.
"Eu colaborez cu un medic radiolog expert în imagistică care face ecografie mamară, mamografie, CT și RMN. Acest medic urmărește ecografic aceste leziuni. Eu nu operez o pacientă cu tumoră de sân dacă nu este biopsiată, nu are examenul histopatologic făcut și nu a mers mai întâi la oncolog. Patologia mamară este o patologie sensibilă și înainte de a interveni, mă asigur că pacienta a fost corect diagnosticată și evaluată de către medicul oncolog și de către specialistul în imagistică. În aceste cazuri, decizia se ia în funcție de ce spun toți specialiștii implicați în tratarea cancerului de sân. În cazul patologiei mamare, nu poți interveni dacă nu există o evaluare a cazului de către toți specialiștii pe care i-am menționat”, afirmă medicul.
Așadar, tratamentul cancerului este astăzi de neconceput fără abordarea în cadrul comisiei multidisciplinare, reglementate prin lege. Iar diagnosticul de precizie se pune în urma biopsiei tumorii și a examenului histopatologic. În funcție de acesta, echipa de medici decide tipul de terapie.
“Există tumori pe care imagistul le analizează, constată că e vorba de un carcinom, iar oncologul, în funcție de examenul histopatologic, care studiază niște gene, niște receptori estrogenici și o mulțime de alte elemente, poate recomanda amânarea intervenției chirurgicale, pentru a oferi pacientei șansa la o terapie de primă intenție, mult mai eficace decât chirurgia. Există situații când se recomandă mai întâi chimioterapia. Am cazuri în care oncologul a recomandat imagistului să plaseze un harpon intratumoral, iar sub tratament chimioterapic, aceste tumori s-au micșorat până la dispariție. Aceste situații sunt valabile pentru stadiile incipiente pentru că stadiile 3 și 4 au indicație oncologică din start, de chimioterapie sau radioterapie. S-a constatat că mai bine se începe cu chimioradioterapie și apoi se continuă cu operația, când tumora se reduce decât să se facă mastectomie la început, cu intrare în axilă. Oncologul decide în fiecare caz în parte care este protocolul de tratament”, completează medicul.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural