IN ACEST ARTICOL:
Orice suspiciune de cancer mamar trebuie evaluată în cadrul unei comisii medicale din care fac parte medicul imagist, oncologul, chirurgul, radioterapeutul și specialistul în chirurgie reconstructivă.

Un aspect important în tratamentul cancerului mamar îl reprezintă și abordarea ganglionului santinelă. Acesta este primul invadat de celulele din tumoră, însă boala poate cuprinde mai mulți ganglioni. Pentru a evalua corect situația, în timpul intervenției, chirurgi scot unul sau doi ganglioni. În funcție de rezultatul analizei histopatologice a ganglionilor, echipa de medici decide dacă reintervine pentru a scoate mai mulți ganglioni din axilă. Intervenția e de evitat dacă ganglionii nu sunt afectați.

“Limfadenectomia (extirparea ganglionilor limfatici) sânului predispune la complicații, sunt colecții de limfă care apar în axilă, apare edemul brațului, se pot secționa nervi. Sunt multe riscuri legate de intervențiile în axilă unde sunt vena și artera axilară, mulți nervi și multe plexuri nervoase. Astfel, limfadenectomia implică potențiale riscuri și de aceea, a apărut ideea evaluării ganglionului santinelă”, spune medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

Cât despre mastectomie bilaterală, medicul primar chirurg Ștefan Tucă o recomandă doar dacă pacientele cu leziuni mamare au mutațiile BRCA 1 sau 2. Însă medicul atrage atenția și asupra unor formațiuni benigne care pot deveni periculoase.

“Evoluția fiecărui caz decide intervenția. Să luăm exemplul fibroadenoamelor. Acestea sunt tumori benigne care apar la femeile cu vârsta până în 30 de ani. Dacă însă după 30 de ani, aceste formațiuni benigne persistă, cresc în dimensiune, devin suspecte din punct de vedere al scorului BIRADS care evaluează riscul de cancer, ajung la BIRADS 3 (4 și 5 sunt leziuni neoplazice) se scot. Restul, se monitorizează regulat la medic. Există și un tip de fibroadenom mai diferit, așa-numita tumoră phyillodes, care trebuie scoasă cu margine de siguranță pentru că poate invada tot sânul. Și chiar dacă o scoatem cu marjă de siguranță, există riscul să recidiveze. Deci în această situație, avem indicație chirurgicală din start”, completează specialistul.

O altă categorie aparte de paciente o reprezintă persoanele tinere, care nu au copii. Femeile care fac cancer la vârstă tânără trebuie să consulte un medic specialist în fertilitate înainte de a începe terapia oncologică. La ora actuală, medicina reproductivă oferă soluții de crioprezervare a ovulelor și embrionilor care ulterior, după încheierea terapiei, pot duce la obținerea unei sarcini.

Foto homepage: George Rudy /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri