Orice femeie cunoaste experienta acestor dureri, chiar daca le-a intampinat ocazional sau luna de luna. Durerile menstruale pot afecta serios calitatea vietii unei femei, chiar daca dureaza doar cateva zile pe luna, afectandu-i acesteia confortul psihic, fizic dar si randamentul la locul de munca ori armonia in viata de cuplu sau familiala.
Ce sunt durerile menstruale si de ce apar?
Durerile menstruale sunt normale, insa atunci cand intensitatea lor este prea mare e indicat sa consultati medicul ginecolog pentru a va asigura ca nu aveti o problema genitala (o anexita, malformatii congenitale, afectiuni ale ovarelor, ale uterului etc). Pentru a intelege mai bine de ce apar aceste dureri trebuie sa facem o scurta incursiune in anatomia organelor genitale. Uterul este situat in continuarea vaginului, iar de la nivelul acestuia pleaca cele doua trompe uterine care prezinta in capete ovarul, acesta din urma eliberand ovulul care urmeaza sa traverseze trompele unde poate fi sau nu fecundat.
Uterul prezinta o membrana interioara care se dezvolta in fiecare luna sub influente hormonale, ajungand la ovulatie sa fie maxim dezvoltata pentru a putea primi ovulul eventual fecundat. Sub mucoasa se afla o puternica retea vasculara si muschiul uterin numit miometru. Cand ovulul nu a fost fecundat de un spermatozoid, acesta se alimina la mai mult zile de la ovulatie (in functie de ciclul menstrual al fiecaria) iar uterul va incerca sa elimine membrana sa pentru a forma una mai buna, apta sa primeasca un avul eventual fecundat la urmatoarea ovulatie.
Uterul este “suspendat” la nivelul bazinului printr-un fel de tendoane, unele dintre acestea legandu-se, de exemplu, de extremitatile coloanei lombare (mijloc). Daca ovulul nu a fost fecundat, cum ziceam mai sus, uterul va elimina membrana pe care o are pentru a dezvolta in luna urmatoare una recenta, “noua”. Eliminarea acestei membrane este dureroasa, producandu-se o vasoconstrictie a vaselor subiacente membranei, cele care o hraneau, apoi contractii puternica astfel incat membrana sa fie desprinsa, cu toate ca o parte din aceste vase se desprind odata cu membrana – de aici si sangerarile.
Contractiile uterine sunt cele raspunzatoare de crampele in burtica pe care femeia le simte si sistemele de ancorare ale uterului sunt solicitate, de aceea de exemplu poate sa doara si spatele, durerile fiind asemanatoare cu cele rdin bolile enale. Greturile si alte simptome precum oboseala, agitatie, insomnie, se datoreaza modificarilor hormonale pe care femeia le sufera la menstruatie, la fel si durerile de sani.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri